Primul congres al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord din ultimii 36 de ani

363

Luna viitoare va avea loc primul concres al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord din ultimii 36 de ani. Analiștii văd o legătură între acest eveniment și eșecurile recente înregistrate de ţară la testele cu rachete.

Regimul de la Phenian a anunţat că pregătește un congres al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord pentru data de 6 mai. Acesta este primul astfel de congres organizat în ţară după anul 1980.

Tema congresului nu a fost deocamdată făcută publică, însă unii analiști sud-coreeni se așteaptă ca liderul Kim Jong-un să se folosească de ocazie pentru a remania câţiva din înalţii oficiali și pentru a-și consolida autoritatea dezvăluind unele direcţii politice.

Nu se știe nici cât timp va dura acest congres, însă experienţa celui anterior, la care au participat aproximativ 3.000 de delegaţi din toată ţara, arată că evenimentul ar putea dura chiar și cinci zile.

Joi dimineaţă, Coreea de Nord a efectuat un test cu o rachetă balistică cu rază medie de acţiune, însă aceasta s-a prăbușit la scurt timp după lansare. Potrivit unui oficial sud-coreean, racheta pare să fi fost una de tip Musudan, cu o rază de acţiune de peste 3.000 de kilometri, la fel cum se presupune că ar fi fost și racheta a cărei lansare a eșuat la începutul lunii aprilie.