Aruncarea în mare a lui Osama a fost o soluţie prudentă

150

Știrea că trupul lui Osama Ben Laden a fost aruncat în mare a atras atenţia întregii lumi. Oficialii americani susţin că gestul a fost unul de prudenţă și cea mai bună soluţie în condiţiile date. Liderii musulmani critică gestul ca o greșeală strategică și neconformă tradiţiilor islamice.

După anunţul uciderii lui Osama Ben Laden au apărut imediat două întrebări: ce s-a întâmplat cu cadavrul și cum va fi înmormântat. Barack Obama a confirmat că trupul este în custodia trupelor americane, iar ulterior s-a anunţat că Osama Ben Laden a fost aruncat în mare.

Se știe că tradiţia islamică cere ca trupul unui mort să fie îngropat în maximum 24 de ore. Ar fi fost dificil să se găsească o ţară care să accepte ca pe teritoriul ei să fie îngropat liderul terorist, scrie Los Angeles Times citând oficiali americani. Ca atare ritualul religios a fost desfășurat la bordul portavionului USS Carl Vinson în Marea Arabiei. „Înmormântarea trupului lui Ben Laden a fost făcută în strictă conformitate cu perceptele și practicile islamice. A fost pregătită în conformitate cu cerinţele islamice", a spus consilierul prezidenţial John Brennan reporterilor de la Casa Albă.

Ceremonia religioasă a durat o oră. Trupul a fost spălat și înfășurat în pânză albă. Un oficial militar a citit textele care trebuiau citite, în limba arabă. Decedatul a fost pus pe o placă înclinată și a alunecat apoi în apă. Pregătirile pentru înmormântare au fost făcute cu luni de zile înainte, a mai spus Brennan. „A-l duce în altă ţară, a face toate aranjamentele și cerinţele necesare ar fi însemnat depășirea timpului."

„Întrebări rămân încă", crede Juan Campo, profesor de studii religioase la University of California. Nu se știe dacă cel ce a citit rugăciunea era capelan sau credincios musulman. Înmormântarea în mare, deși nu este interzisă în Islam, vine doar în urma unei decizii a unei autorităţi islamice care atestă imposibilitatea înmormântării în pământ. Brennan insistă însă afirmând că „am consultat specialiști și experţi în materie și a fost o unanimitate că acesta este cel mai bun mod de a gestiona situaţia."

Mai mulţi analiști argumentează și cu privire la riscurile ulterioare înmormântării în pământ, cel mai mare fiind acela de transformare a mormântului într-un loc de pelerinaj. Șeful comisiei pe probleme de spionaj din Camera Reprezentanţilor a catalogat operaţiunea ca una „prudentă". Mike Rogers consideră că „i-a fost oferită o înmormântare potrivită. Spulberă orice idee de a face un sanctuar în cinstea lui Osama, de a-i profana mormântul sau de a da naștere altor acţiuni legate de trupul său."

Din perspectiva unor clerici musulmani înmormântarea liderului în apă se vede ca o umilire și o violare a tradiţiilor care pot duce la atacuri răzbunătoare, scrie Associated Press. Înmormântarea „este împotriva principiilor legilor islamice, valorilor religioase și obiceiurilor umanitare", a spus șeicul Ahmed al-Tayeb, marele imam al moscheei al-Azhar, centrul academic al islamiștilor suniţi. A fost „o greșeală strategică", conform unui cleric radical din Liban.

Potrivit învăţăturilor islamice, cea mai mare onoare oferită unui mort este aceea de a-l înmormânta cât mai repede, de preferat înainte de apusul soarelui, iar una dintre condiţii era ca mortul să aibă capul îndreptat spre Mecca. Dacă se moare în timpul unei călătorii pe mare, la distanţe mai mari de o zi de ţărm, trupurile pot fi înmormântate în apă. „Pot spune că l-au înmormântat în apă, dar nu pot spune că au făcut-o conform Islamului", apreciază marele muftiu al Dubaiului, Mohammed al-Qubaisi. Alternativa, conform acestuia, ar fi fost una simplă: „Dacă familia nu e de acord, atunci sapi o groapă undeva, chiar și pe o insulă pustie, spui rugăciunile și asta este." Mohammed Qudah, profesor de drept islamic de la University of Jordan, a explicat că înmormântarea în apă nu e interzisă dacă nu este nimeni din partea familiei care să preia cadavrul și să asigure o înmormântare obișnuită. Dar, spune el, în acest caz „ar fi fost destui oameni care să facă acest lucru". „Nu este acceptabil și este aproape o crimă să arunci trupul unui musulman în apă." Alternativa ar fi fost, în opinia sa, aceea a unui mormânt necunoscut.

Stephen Prothero, profesor de religie la Boston University crede că acţiunea a fost o soluţie elegantă. Iar Maher Hathout, consilier la Muslim Public Affairs Council, a spus că deși decizia nu e în concordanţă deplină cu tradiţia musulmană – potrivit căreia era acceptată dacă și moartea avea loc pe mare – metoda rămâne una pragmatică. „Nu s-a dorit umilirea, ci un mod facil prin care să nu ai un mormânt, pentru că sunt oameni atașaţi sentimental. Nu ar trebui să ne cerem scuze pentru gestul acesta." Americanii au mai trecut printr-o astfel de criză în 2003, când au arătat mass-media trupurile celor doi băieţi ai lui Saddam Hussein și au fost criticaţi pentru că nu au respectat cerinţele religioase de înmormântare.