Moartea lui Osama Ben Laden, salutată și deplânsă

23

Reacţiile la aflarea veștii că Osama Ben Laden a murit au fost din cele mai diverse, de la sărbătoare entuziastă la deplângerea asasinării unui războinic sfânt. În majoritate, reacţiile politice au considerat-o un pas important în lupta împotriva terorismului.

Dacă americanii au sărbătorit în centrele marilor orașe, precum Washington sau New York, mai mulţi militanţi islamiști au ameninţat cu răzbunarea. Ambasadele americane au fost puse în stare de alertă, aceeași avertizare fiind transmisă și de alte state occidentale ambasadelor lor din ţări cu majoritate musulmană. „Cel mai căutat terorist la nivel internaţional a fost eliminat, dar moartea lui Ben Laden nu reprezintă dispariţia celulelor Al Qaeda care vor continua să se implice în acţiuni teroriste în lume", a spus Ronald Noble, șeful Interpol.

Liderii lumii au avut opinii în general favorabile evenimentului. Președintele francez, Nicolas Sarkozy a lăudat „tenacitatea Statelor Unite" în urmărirea timp de 10 ani a liderului Al Qaeda. Premierul italian a numit moartea acestuia „un rezultat măreţ în lupta împotriva răului", iar cel britanic a fost de părere să „vestea morţii lui Osama aduce o mare liniștire oamenilor din întreaga lume." Și premierul israelian a numit acţiunea drept „o victorie răsunătoare a dreptăţii", în timp ce președintele Afganistanului și-a exprimat „speranţa ca moartea lui Ben Laden să însemne sfârșitul terorismului".

Moartea liderului terorist a fost văzută ca „un succes semnificativ" de liderul NATO, în timp ce ambasadorul Rusiei la NATO a fost de părere că liderul Al Qaeda era „doar un simbol", fiind înlocuit de mult timp de alţi lideri mai tineri. China a evaluat moartea lui Osama ca fiind „un eveniment remarcabil și un pas înainte în dezvoltarea eforturilor internaţionale împotriva terorismului", conform purtătorului de cuvânt al ministerului de externe.

„Creștinii nu ar trebui să se bucure de moartea unui om", a spus și purtătorul de cuvânt al Vaticanului, în timp ce Ismail Haniyeh, liderul Hamas din fâșia Gaza l-a numit pe Ben Laden martir. „Condamnăm asasinarea unui războinic sfânt", a spus liderul militant palestinian.