Cerere record pentru ziare cu știri despre Osama

14

Cele mai mari publicaţii ale lumii au avut tiraje record zilele acestea, în urma știrii morţii lui Osama bin Laden. Vor urma ediţii speciale, de arhivă și colecţie. Publiciștii explică de ce renaște pagina tipărită în astfel de ocazii în faţa paginii online.

În urma știrii morţii lui Osama bin Laden, publicaţii importante ca The New York Times sau The Washington Post au avut prelungire majoră de tiraj pentru a face faţă cererii publicului. Unele companii de presă au decis întârzierea ediţiilor pentru a veni cu ultimele actualizări. Iar altele au publicat o ediţie de seară specială a doua zi după aflarea veștii.

Deși știrile sunt astăzi oferite în timp real pe mediile online, atunci când se întâmplă evenimente majore, chioșcurile de ziare sunt asaltate de oameni care vor pagina tipărită. Alţii o fac online, dar tot în căutarea paginii tipărite. Site-ul Newseum publică zilnic prima pagină a sute de publicaţii. La o zi după mediatizarea știrii morţii lui Osama site-ul a fost inaccesibil miilor de oameni care au dorit să vadă prezentarea știrii și a titlului pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume. Paul Sparrow, vicepreședinte al Newseum, spune că deși agenţiile de știri, uneori, actualizează la minut știrile, oamenii apelează la ziare pentru a avea un instantaneu al istoriei. „Se reflectă astfel un sentiment, un moment emoţional în timp vizavi de cursul istoriei care se schimbă permanent."

Stephen G. Smith, editor al publicaţiei The Washington Examiner e de părere că cititorii se opresc la ziare și reviste pentru a digera știrile, în timp ce online sunt într-o permanentă urmărire a ultimei actualizări. Alţii le păstrează pentru colecţii, motiv pentru care Chicago Tribune va publica un tiraj suplimentar pentru doritori sau pentru cei care au ratat ediţia principală. Ediţia de joi a publicaţiei Time va fi una specială, de 68 de pagini și a patra din istoria Time când coperta va avea un X roșu peste figura personajului principal. Prima a fost în 1945, avându-l ilustrat pe Adolf Hitler.