Uciderea lui ben Laden și-a găsit critici peste tot în lume

21

Cancelarul german, Angela Merkel, a primit „cu bucurie" vestea morţii lui Osama ben Laden. Mai mulţi lideri politici creștini au criticat-o pentru această atitudine. Situaţia s-a repetat în mai multe ţări, din Asia până în Occident, din Orientul Mijlociu în SUA.

Liderii europeni, ale căror trupe au fost implicate masiv în lupta împotriva terorismului, au apreciat vestea morţii conducătorului Al Qaeda. „Este un timp în care să ne amintim de toţi aceia pe care i-a ucis Osama ben Laden și toţi cei care și-au pierdut persoane dragi", a susţinut David Cameron, în timp ce președintele francez a declarat cu privire la Osama că „pentru victimele sale, s-a făcut dreptate." Ministrul italian de externe, Franco Frattini, e de părere că avem o „mare victorie a SUA și a comunităţii internaţionale" în lupta împotriva terorismului. „Este o victorie a binelui împotriva răului, a dreptăţii împotriva nedreptăţii."

„Moartea sa [Ben Laden] face ca lumea să fie un loc mai sigur și arată că astfel de crime nu rămân nepedepsite", au declarat Barroso și Van Rompuy, liderii Uniunii și Comisiei Europene. Aceeași idee a fost subliniată și de Rusia, o ţară ameninţată deopotrivă de terorism ca și lumea occidentală. „Răsplata îi va ajunge inevitabil pe toţi teroriștii", s-a arătat într-un comunicat al Kremlinului.

Cancelarul german, Angela Merkel, a spus: „Sunt încântată că am reușit să-l ucidem pe ben Laden", evaluând moartea liderului terorist ca o „victorie". BBC notează că o serie de lideri politici creștini au acuzat-o pe conducătoarea administraţiei germane. O reprezentantă a verzilor, Katrin Goering-Eckardt, a spus: „creștină fiind, pot spune doar că nu există niciun motiv să sărbătorești moartea unei persoane ucise premeditat." Un membru important al CDU, formaţiunea politică a cancelarului, a spus la un radio bavarez că răzbunarea este „medievală". Situaţia s-a repetat matematic în orice regiune a lumii.

În Asia, Hamid Karzai, președintele Afganistanului, s-a bucurat de eliminarea lui ben Laden, având speranţa că ţara sa nu va mai fi privită ca „un loc al terorismului", după ce s-a aflat că Osama locuia în Pakistan. India, asemenea Chinei, a afirmat că este „un hotar istoric și un pas victorios în războiul global" împotriva terorismului. În schimb, în Jakarta, sute de indonezieni s-au adunat miercuri pentru a se ruga pentru Osama ben Laden. „Osama Eroul! Obama Teroristul! Moarte Americii" s-a scandat de către militanţii FPI (Frontul Apărătorilor Islamiști). Aceștia s-au adunat pentru a-i aduce „milioane de mulţumiri și onoare" considerând că „Osama a fost un adevărat luptător islamist care a apărat Islamul", conform unui comunicat FPI.

În Orientul Mijlociu, palestinienii au arătat poziţii deosebite chiar între ei. Premierul guvernului Hamas din Fâșia Gaza a condamnat uciderea și l-a numit pe ben Laden un „mujahedin" sau războinic sfânt. În schimb, premierul Autorităţii Palestiniene e de părere că avem de-a face cu un eveniment „major, mega-eveniment care marchează sfârșitul vieţii unui om implicat în acte de terorism și de distrugere cu totul inacceptabile." De acord cu uciderea lui Osama s-au arătat Israelul, Turcia, Iranul și Libia. „Teroriștii și liderii teroriștilor vor fi prinși, vii sau morţi, mai devreme sau mai târziu", a spus președintele Turciei, Abdullah Gul, iar ministerul iranian de externe speră ca moartea lui Osama să aducă un sfârșit prezenţei militare americane antrenate în războaiele din Irak și Afganistan. „Este o răsunătoare victorie a dreptăţii, a libertăţii și a valorilor comune pe care le au toate ţările care luptă umăr la umăr cu hotărâre împotriva terorismului", a evaluat premierul israelian Benjamin Netanyahu. Președintele Israelului, Shimon Peres, a spus că „moartea lui ben Laden este o mare veste pentru lumea liberă." Probabil cea mai dură evaluare a fost aceea că „istoria musulmană nu-l va ierta pe acest om", cuvintele aparţinând fostului premier libanez, Saad Hariri.

În Africa, unde Kenya a fost prima ţară (1998)atinsă de activităţile teroriste ale Al Qaeda, „moartea lui Osama ben Laden vine ca o liniștire pentru multe dintre victimele atentatelor", conform purtătorului de cuvânt al guvernului.

Vaticanul a luat o poziţie de echilibru. „În faţa morţii unui om, un creștin nu se bucură niciodată, ci reflectă la solemna responsabilitate a fiecăruia în faţa lui Dumnezeu și a oamenilor, și speră și se consacră astfel încât, fiecare moment al vieţii lui să fie o ocazie nu de înăsprire a urii, ci de creștere a păcii", a spus purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi. O reacţie colorită a avut, conform CNN, președintele peruan, care a considerat eliminarea lui Osama drept prima minune post-beatificare a fostului papă, Ioan Paul al II-lea. „Am spus că primul său miracol a fost să înlăture de pe Pământ această demonică întrupare a crimei, răului și urii", a subliniat Alan Garcia pentru televiziunea peruană, America TV.

Polarizarea opiniilor cu privire la moartea lui Osama a fost practic universală. În timp ce majoritatea liderilor politici, alături de unii lideri creștini, au luat poziţii pro, continuă să fie emise critici la adresa acestei poziţii. „Deplâng moartea", a scris pe Tweeter pastorul Steven Furtick. „Acea moarte răspândită de un ben Laden în viaţă. Trebuie să sărbătorim sacrificiul și victoria militarilor". La polul opus, pastorul Brian McLaren e de părere că „sărbătorirea cu bucurie a uciderii unui ucigaș care la rândul lui și-a sărbătorit uciderile vine ca o ironie pe care sper să nu o pierdem din vedere. Oare învăţăm ceva sau ne învârtim și mai tare în cercul violenţei?"