Prinţii Arabiei Saudite, donatori pentru Al-Qaeda

459

Săptămâna trecută, cei mai importanţi lideri mondiali, printre care și președintele american, s-au strâns la Riad pentru a-i aduce un omagiu fostului rege Abdullah, al Arabiei Saudite. Acum ies la suprafaţă informaţii conform cărora tocmai familia regală a acestei ţări ar fi finanţat gruparea teroristă Al-Qaeda și atacurile din 11 septembrie.

Acuzaţiile vin din partea lui Zacarias Moussaoui, unul dintre cei 20 de „războinici” ai lui ben Laden, care a participat la organizarea atacurilor din 11 septembrie și care se află de 13 ani în custodia americanilor, ispăşind o sentinţă de închisoare pe viaţă. Moussaoui spune că ben Laden l-a pus să alcătuiască o bază de date cu donatorii Al-Qaeda, iar printre aceștia se afla prinţul Turki al-Faisal, care era șeful serviciilor de informaţii saudite, și prinţul Bandar din Sultan, care era ambasadorul saudit la Washington.

El a mai declarat că, într-un fel, media această relaţie și că s-a întâlnit de mai multe ori personal cu membri ai familiei regale, pentru a transmite scrisori către și de la Osama ben Laden. Informaţiile care au ajuns în presă nu sunt complete, deoarece Moussaoui a depus mărturie sub jurământ. Nu este prima dată când acesta face acuzaţii la adresa conducerii saudite. În luna noiembrie a anului trecut, spunea că oficialii de la ambasada saudită din Washington ar fi fost implicaţi într-un complot de deturnare a avionului prezidenţial Air Force One, pentru a-i ucide pe soţii Clinton, scrie CNN.

Alianţa din anii 1980-1990 dintre monarhii Arabiei Saudite și clericii de top ai ţării este bine cunoscută. Familia regală a fost un donator de top a jihadului internaţional, sprijinind luptele din Afganistan, Bosnia și alte locuri. Printre patronii proiectului era și prinţul Salman ben Abdulaziz al-Saud, care tocmai ce a devenit regele Arabiei Saudite, scrie Washington Post. Dintre acești luptători musulmani, unii au format gruparea Al-Qaeda, care a declarat război Statelor Unite, dar care a declanșat atacuri majore și în interiorul Arabiei Saudite.

În ultimii zece ani, administraţiile Bush și Obama susţin că guvernul saudit a devenit un partener valoros al luptei împotriva terorismului, luptându-se cu Al-Qaeda acasă și alăturându-se luptei internaţionale împotriva grupului Stat Islamic. Deși credibilitatea lui Moussaoui este pusă la îndoială, iar Arabia Saudită a negat acuzaţiile, unii membri ai comisiei americane de anchetă 9/11 consideră că rolul Arabiei Saudite în aceste incidente nu a fost niciodată examinat cum se cuvine.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.