De ce copiii Amish sunt mai fericiţi?

2453

V-aţi lovit vreodată de sentimentul că mai multe informaţii nu înseamnă neapărat și o viaţă mai fericită? Probabil că părinţii resimt cel mai acut acest lucru, fiind aproape zilnic loviţi de noi informaţii despre cum se crește cel mai bine un copil. Trebuie să pună la încercare diverse metode și să se întrebe dacă au luat decizia corectă.

În comunităţile mai izolate însă, unde părinţii pun în practică aceleași metode vechi, ce sunt departe de tehnologie și aproape de o viaţă simplă, s-ar părea că nu doar copiii sunt mai fericiţi, ci și părinţii, pentru că au copii mai ascultători. Cel puţin asta susţine autoarea Serena B. Miller, care a cercetat în special comunitatea Amish. Time face un rezumat al lucrurilor pe care orice părinte le-ar putea învăţa de la cei care fac parte din această comunitate.

Copiii Amish cresc așa cum se creșteau pe vremuri copiii la sat. Într-o comunitate restrânsă, în care toţi se cunosc din generaţii, copiii nu sunt crescuţi doar de familia apropiată, ci de întreaga reţea socială în care învaţă, se joacă și participă la diverse munci.

O altă marcă a comunităţii Amish este respingerea sentimentului de rușine. Deși sunt altfel faţă de restul lumii, copiii sunt învăţaţi să trăiască autentic și să nu se ruşineze de lucrul acesta. Mai mult decât atât, sunt învăţaţi să fie primitori și ospitalieri, fără să își facă griji pentru aparenţe.

Părinţii Amish ţin neapărat ca fiii și fiicele lor să aibă un set de deprinderi practice, manuale, indiferent dacă se bucură și de o educaţie superioară. Aceste deprinderi practice sunt foarte utile, pentru că sporesc perseverenţa, atenţia la detalii și încrederea în abilităţile proprii, lucruri care pot pune baza unui viitor de succes.

Fiind un mediu lipsit de tehnologie, am putea crede că viaţa copiilor Amish este plictisitoare, însă copiii crescuţi la ţară par mai degrabă să își aducă aminte cu plăcere și nostalgie de o copilărie fericită. Același lucru l-a constatat și Miller: copiii Amish trebuie să își foloseacă imaginaţia ca să se amuze singuri, iar asta înseamnă amintiri fericite.

Nu în ultimul rând, felul în care părinţii Amish își cresc copiii se încadrează într-un stil de viaţă aparte, care este dictat de credinţa lor. Este vorba de încercarea de a trăi o viaţă integră, în care iertarea este un aspect crucial. Se practică zilnic și este un fel de a arăta respect celor dragi. Asta le conferă copiilor un sentiment de siguranţă, pentru că într-un asemenea climat au certitudinea că nu vor păţi nimic dacă fac o greșeală.