Turcia ameninţă să dea drumul refugiaţilor spre Europa

381

Situaţia din Turcia se înrăutăţește pe zi ce trece, președintele neajungând încă la fundul sacului cu ameninţări către aliaţii internaţionali și cu măsuri autoritare interne. Mai nou, Turcia lansează un ultimatum pentru Europa: până în octombrie, statele membre UE trebuie să se înţeleagă să îi primească pe turci fără vize. Dacă nu, vor fi consecinţe.

Relaţia dintre Turcia și Germania se strică pe zi ce trece. După ce încă 1.400 de cadre militare au fost înlăturate de către președintele Erdogan din armata turcă printr-un decret publicat duminică, aproximativ 22.000 de turci din Germania au luat modelul celor din Turcia și au ieșit pe străzi într-un protest pro-democraţie. Problemele au început să apară după ce autorităţile germane au interzis difuzarea unui discurs așteptat din partea președintelui turc, care trebuia să aibă o intervenţie în direct în cadrul manifestaţiei.

Decizia de a interzice legătura video cu președintele Erdogan a fost luată de Curtea Constituţională a Germaniei și a fost calificată drept „inacceptabilă” de către autorităţile de la Ankara, conform unui purtător de cuvânt al preşedinţiei turce. Germania are cea mai importantă diasporă turcă din lume, de 1,5 milioane de turci, iar autorităţile germane au vrut să evite tensionarea din cadrul diasporei. Acum, Erdogan vine să ameninţe pactul făcut cu Angela Merkel pentru gestionarea situaţie refugiaţilor, un pact șubred de la bun început. Președintele a ameninţat că, dacă nu se liberalizează sistemul de vize până în luna octombrie, „vom fi obligaţi să ne distanţăm de acordul asupra returnării migranţilor”, a declarat ministrul turc de Externe.

Recent, Erdogan le-a transmis aliaţilor europeni și americani „să își vadă de problemele lor”, după ce a fost criticat pentru măsurile de represiune ale puterii pe care le-a luat. Mai mult decât atât, președintele a declarat într-un interviu televizat că, prin schimbarea Constituţiei, care este pe rol în Parlament, are de gând să treacă sub controlul său direct serviciile de informaţii și pe șefii Statului major al armatei, anunţă RFI. De asemenea, va închide academiile militare și le va înlocui cu o universitate naţională de apărare.

În ciuda tuturor acestor măsuri și a discrepanţelor din ce în ce mai evidente între Turcia și aliaţii săi, profesorul Ionuţ Cojocaru, istoric specializat în chestiuni turce şi otomane, explică într-un interviu la RFI că Turcia nu va părăsi niciodată, de bunăvoie, NATO și că Occidentul va trebui să înghită „gălușca”, adică schimbare Turciei în sistem prezidenţial cu Erdogan la putere. „Din afară pare foarte greu de înţeles ceea ce se întâmplă în Turcia… Pentru ei este ceva normal. Aceste schimbări vin ca o reconfirmare a democraţiei, pe care o înţeleg într-un anumit fel… Turcia este necesară Europei. Nimeni nu va îndrăzni să facă altceva decât să semnaleze prin declaraţii de presă și să atragă atenţia asupra lucrurilor de acolo… Regimul Erdogan se va întări, iar președintele Erdogan va fi partenerul europenilor pentru mult timp de acum înainte, fie că ne place sau nu… Turcii știu să negocieze foarte bine. Sunt foarte conștienţi de rolul și importanţa lor în cadrul Alianţei Nord-Atlantice. Folosesc acest lucru pentru a pune presiune pe europeni și americani și ca să arate că pot crea alte alianţe. Folosesc foarte bine acest argument și joacă la două capete. Își consolidează relaţiile cu Rusia, unul dintre partenerii economici foarte importanţi pentru turci. În același timp, în cadrul NATO își consolidează poziţia, fiind prima armată din Alianţă după Statele Unite”, explică profesorul Cojocaru.