Mai ţineţi minte când toate starurile, și mulţi alţii pe lângă, își aruncau găleţi cu apă cu gheaţă în cap? Mai întâi lumea a fost amuzată și videoclipurile au devenit virale. Apoi lumea a început să se plictisească, și prin urmare, să strâmbe din nas în faţa a ceea ce parcă începusă să devină mai degrabă o campanie de publicitate pentru unele persoane. Cu toate acestea, la doi ani de la eveniment se anunţă rezultate importante.
Celebrităţi precum Mark Zuckerberg, Anna Wintour, Tom Cruise, Charlie Sheen, Robert Downey Jr. și alte câteva sute au făcut videoclipuri solicitând donaţii pentru campania care încerca să găsească un leac pentru scleroza laterală amiotrofică (ALS), înainte de a-i nominaliza pe alţii să facă la fel. Curând, totul a devenit un joc amuzant și la modă, prin care se primesc like-uri pe Facebook, iar unii nici nu mai menţionau nimic despre boală. ALS este o boală neurologică în care neuronii care controlează funcţiile mușchilor mor. Boala poate fi moștenită sau poate apărea sporadic și nu există niciun remediu pentru ea.
În ciuda criticilor care au început să curgă în presă despre încă o campanie umanitară cu zero impact în lumea reală, au curs totodată și fondurile. În doar 30 de zile se strânseseră 100.000 de dolari. În final, s-au strâns mai mult de 220 de milioane de dolari, care au fost împărţiţi după cum urmează: aproximativ 5% pentru plătirea diverselor taxe, 10% pentru educare profesională, dar și educarea publicului, 20% pentru servicii în comunitate și îngrijirea pacienţilor, iar restul pentru cercetare, conform BusinessInsider.
Banii au fost folosiţi pentru a finanţa mai multe proiecte de cercetare, printre care și Project MinE. Cercetătorii care s-au ocupat de acest proiect tocmai au anunţat că au identificat o nouă genă asociată cu boala, despre care experţii spun că ar putea deschide noi posibilităţi de tratament. MinE lucra la secvenţierea genomului a 15.000 de oameni bolnavi de ASL, iar descoperirea, publicată în jurnalul Nature Genetic, a implicat mai mult de 80 de cercetători din 11 ţări.
„Este grozav, pentru că le arată tuturor celor care au contribuit că donaţiile lor au un impact asupra cercetării”, a declarat Brian Frederick, vicepreședinte al Asociaţiei ALS. Descoperirea este importantă pentru că „ne ajută să înţelegem ce provoacă boala și să găsim un tratament, deși încă nu înţelegem totul despre această genă și despre boală în general”, a mai completat Frederick.