Cine sunt cei care îşi doresc să iasă din Uniunea Europeană

215

Institutul YouGov a realizat în perioada 19-28 octombrie, un sondaj în Marea Britanie, Germania, Franţa, Suedia, Finlanda şi Norvegia, cu privire la opinia publică despre viitorul Uniunii Europene. Datele au fost incluse în ultimul barometru EuroTrack.

Dintre toţi cei intervievaţi, britanicii au fost cei care şi-au exprimat în majoritate covârşitoare dorinţa ca ţara lor să iasă din UE. Aproximativ 49% ar alege să se retragă, dacă li s-ar oferi posibilitatea, faţă de 28% care ar vrea să rămână. Restul de 17% s-au declarat indecişi.

Şi asta deşi, conform rezultatelor, francezii sunt cei mai pesimişti cu privire la viitorul Uniunii. Aproape 66% dintre ei au o viziune sumbră despre perspectiva europeană, comparativ cu 65% dintre britanici şi 54% dintre germani. Cu toate astea, 43% dintre francezi vor să rămână în Uniune şi la fel şi 57% dintre germani.

Problema este una delicată în Marea Britanie, care se învârte de mult timp în jurul ideii de a ieşi din UE. Decalajul dintre britanici şi germani „subliniază importanţa provocării cu care se confruntă David Cameron şi Angela Merkel, care urmează să încerce să ajungă la un acord cu privire la bugetul european", în cadrul unui summit extraordinar la Bruxelles, în parioada 23-24 noiembrie, a relevat Joe Twyman, director pentru Studii Politice şi Sociale în cadrul YouGov, conform Mediafax. Premierul Cameron a avertizat că îşi va folosi dreptul de veto, dacă bugetul propus nu va respecta cererile Parlamentului britanic, şi anume reducerea bugetului cu un trilion de euro.