Dispozitivul care poate detecta cancerul în 20 de minute

91

Cercetătorii britanici lucrează la un dispozitiv de ultimă tehnologie, care are scopul de a diagnostica cancerul în doar 20 de minute şi de a propune doctorilor cel mai bun medicament pentru tratament.

Cercetătorii speră că dispozitivul, care este făcut astfel încât să identifice rapid toate tipurile de cancer cunoscute, să poată fi folosit în următorii trei ani în sistemul de sănătate britanic. Dispozitivul a fost inventat într-un parteneriat între firma privată QuantuMDx şi universităţile Newcastle şi Sheffield.

Oficialii companiei spun că dispozitivul are potenţialul de a prelungi viaţa a mai mult de 12 milioane de pacienţi de cancer diagnosticaţi în stadii incipiente, din toată lumea. Dispozitivul se foloseşte de cea mai avansată nanotehnologie, analizând mostre submicroscopice de ţesut pentru a analiza tipul de cancer, stadiul bolii şi componenţa genetică a tumorii.

„Un dispozitiv low-cost, care nu are nevoie de expertiză medicală, va extrage, amplifica şi analiza ADN-ul mostrelor, pentru ca pacienţii să beneficieze de tratamentul potrivit, fără întârzieri," a declarat profesorul Sir John Burn, academician la Universitatea Newcastle şi director medical al QuantulMDx, conform DailyMail.

În prezent, mostrele de ţesut sunt examinate la laboratoare specializate şi poate ruda câteva săptămâni până la primirea rezultatelor, la un cost destul de ridicat. Experţii în oncologie cred că 42% dintre britanici se vor îmbolnăvi de cancer pe perioada vieţii lor.