Citigroup despre Europa: Ce este mai rău abia acum urmează

260

Willem Buiter, economistul-şef al băncii americane Citigroup, a avertizat că problemele Europei n-au fost decât întârziate, iar răul urmează să vină, relatează cotidianul Bild.

„N-am făcut decât să luăm o pauză ca să respirăm. Lichidităţile Băncii Centrale Europene nu au rezolvat problema, iar pentru Europa greul abia urmează să vină", a declarat Buiter.

Declaraţia sa se bazează pe situaţia economică din câteva state europene. El afirmă că Irlanda este expusă la risc, situaţia din Spania s-a deteriorat într-un ritm rapid, Grecia va avea nevoie de o altă restructurare a datoriei, la fel şi Portugalia.

Afirmaţia sa vine pe fondul unui val de optimism privind zona euro. Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene a asigurat că greul crizei datoriilor a fost depăşit, iar băncile europene primesc vot de încredere din partea fondurilor de investiţii americane, care-şi majorează deţinerile de datorii emise de acestea, relatează BBC.

În plus, Christine Lagarde, şefa Fondului Monetar Internaţional, a asigurat marţi, într-un interviu pentru Financial Info, că au devenit vizibile semne de stabilizare în zona euro şi SUA, iar economia mon­dială nu mai este „pe marginea prăpastiei".

Însă economistul-şef al Citigroup a avertizat că, în pofida armelor grele scoase de zona euro în lupta cu criza datoriilor, precum restructurarea cu succes a datoriilor Greciei şi injecţiile masive de capital efectuate de BCE pe piaţa interbancară, problemele Europei n-au fost decât întârziate.