Euro atinge minimul anului la cursul BNR

14

Euro a atins un prag minim în depreciarea faţă de leu, care a fost o constantă a ultimelor patru luni, arată informaţiile Băncii Naţionale a României. Luni, cursul a atins pragul de 4,3224 lei/euro. Cea mai mică rată de schimb a fost, până ieri, cea de 4,3351 lei/euro, publicată de BNR la 17 ianuarie.

Moneda naţională şi-a păstrat aprecierea consemnată la începutul sesiunii interbancare de luni, astfel că la finalul zilei schimburile se perfectau în jurul nivelului de 4,32 lei/euro, într-o piaţă cu lichiditate în creştere. O rată de schimb inferioară, de 4,3219 lei/euro, a fost publicată de banca centrală la 4 ianuarie 2012. În sesiunea precedentă, cursul oficial a fost de 4,3366 lei/euro.

Aprecierea monedei naţionale s-a sincronizat și declaraţia președintelui Băsescu privind o creștere consolidată a economiei, oferit cu prilejul unei sesiuni de dialog cu jurnaliștii, care a avut loc vineri.

„În ceea ce priveşte creşterea economică, afirm fără reţineri că România are toate condiţiile să aibă o creştere economică de peste două procente anul acesta, fără să mă bazez neapărat pe recolta care se prefigurează a fi bună în agricultură, dar avem foarte mulţi bani la dispoziţie de la UE. Avem posibilitatea să creăm locuri de muncă, avem posibilitatea să ne micşorăm deficitele, prin creşterea numărului de lucrări făcute pe bani europeni şi implicit prin colectarea taxelor pe forţa de muncă ca rezultat al derulării proiectelor cu bani europeni", a susţinut Traian Băsescu. În aceeași conferinţă de presă, președintele a mai spus că România a fost printre ţările care au trecut cel mai bine și rapid de criza care a lovit întreaga Europă.

Dealerii spun că aprecierea înregistrată de moneda naţională în ultimele zile este susţinută de vânzările de valută ale jucătorilor străini, care au cumpărat titluri de stat în lei.

Analiști economici precum Moise Guran anticipează că „euro se întreaptă spre 4,30 de lei” și că „avem toate motivele să credem că va ajunge acolo, căci veștile sunt bune din toate direcţiile, intră bani mai mulţi în economie și în aceste condiţii tendinţa de scădere a cursului va continua. Vin sărbătorile, vin bani și de la românii de afară cu această ocazie și, deci, nu avem de ce să credem că euro ar putea crește.”