IIF: Zona euro a intrat în recesiune

11

Economia zonei euro a intrat în recesiune, potrivit Institutului Internaţional de Finanţe (IIF), organism din care fac parte aproximativ 380 de bănci din 70 de ţări.

 

Instituţia a remarcat o degradare a conjuncturii economice mai rapidă decât era aşteptat, informează Agerpres. Ca urmare, IIF se aşteaptă la o scădere economică de 2% pentru ultimul trimestru din 2011 şi primul trimestru din 2012.

„Situaţia din zona euro a luat o întorsătură gravă în timpul acestei luni. Economia a intrat în ceea ce vedem a fi o recesiune, care nu va creşte decât deficitele bugetare", a precizat această organizaţie bancară mondială într-o notă asupra conjuncturii economice, citată de AFP.

„Slăbiciunea economiei zonei euro are potenţialul de a se răspândi în restul lumii printr-un anumit număr de canale. Unul dintre cele mai imediate şi mai puternice este sectorul bancar", a subliniat Institutul Internaţional de Finanţe.

Bancherii au criticat aspru guvernele europene pentru modul în care au gestionat criza datoriei publice, susţinând că „unele dintre acţiunile lor fac probabil problema mai gravă".