S-a lansat fondul permanent de salvare a zonei euro

16

Descrisă de către șeful Eurogroup drept „o etapă istorică în construcţia uniunii monetare", lansarea Mecanismul European de Stabilitate (MES) luni, a fost aplaudată de miniştrii de Finanţe din zona euro.

„Zona euro este astfel prevăzută cu un scut permanent şi eficace", a mai declarat şeful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, într-o conferinţă de presă, conform Mediafax. Agenţia Fitch Ratings a acordat deja MES ratingul maxim triplu A, care îi permite să obţină finanţare la dobânzi avantajoase.

Rostul principal al MES este de a salva băncile cu probleme, prin recapitalizarea lor directă, fără să crească îndatorarea statelor. Șeful Bundesbank avertiza că aceasta nu înseamnă nimic altceva decât tipărirea de bani care o să cauzeze inflaţie și o să fie o reţetă pentru dezastru. Pentru a preveni orice pericol trebuie să se creeze un mecanism comun de supraveghere bancară, până la începutul lui 2013.

MES va deveni complet operaţional atunci când fiecare stat își va depune contribuţia, urmând să ajungă la o capacitate de împrumut de circa 200 de miliarde de euro până la sfârşitul acestei luni, dintr-un total de 500 de miliarde de euro.