O guvernare comună a economiei UE este inevitabilă

20

Primul ministru belgian Yves Leterme a declarat că o guvernare comună economică la nivelul câtorva sau a tuturor statelor membre ale Uniunii Europene este o consecinţă inevitabilă a creării monedei unice. „E vorba de stabilitatea financiară a Europei, nicidecum de o dezbatere ideologică privind federalismul,” a declarat Leterme.

    Prim ministrul belgian Yves Leterme a declarat că o guvernare comună economică la nivelul câtorva sau a tuturor statelor membre ale Uniunii Europene este o consecinţă inevitabilă a creării monedei unice.    Într-un interviu acordat EUobserver despre înfiinţarea unei Agenţii Europee pentru Datorie (EDA) și a unui Fond Monetar European (EMF), Leterme estimează că actuala opoziţie faţă de aceste planuri va dispărea în decursul a câţiva ani.      EDA, despre care primul ministru a discutat cu presa prima dată pe 5 martie, ar putea fi o instituţie în subordinea Băncii Europene pentru Investiţii din Luxemburg și ar putea ajuta guvernele UE să împrumute bani mai ieftin. EDA ar vinde obligaţiuni garantate de toate statele membre și ar direcţiona fondurile către trezorerii naţionale, în anumite limite. La un calcul estimativ, dacă pieţele ar cumpăra obligaţiuni cu o dobândă cu 0,1% mai mică decât cea actuală, UE ar economisi 6,6 miliarde de euro. EMF este un proiect înaintat de Germania și presupune crearea unui nou fond pentru pentru împrumuturi de urgenţă acordate statelor.     Ambele propuneri necesită ca statele UE să renunţe la puterea decizională pentru a coordona bugetele naţionale la nivel european central, într-o măsură mult mai mare decât în prezent. De asemenea, intervenţia statelor cu o economie viguroasă în sprijinirea ţărilor aflate în insolvenţă ar deveni obligatorie în cazul unei guvernări comune.

    „E vorba de stabilitatea financiară a Europei, nicidecum de o dezbatere ideologică privind federalismul,” a declarat Leterme.