Invitată să participe la parada militară organizată zilele trecute la Moscova, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a declinat implicarea la eveniment, însă a mers în capitala rusă pentru a comemora victimele celui de-al Doilea Război Mondial.

Ocazia a prilejuit o întâlnire a cancelarului german cu președintele rus, Vladimir Putin, reuniune desfășurată într-o atmosferă încordată, ca urmare a divergenţelor privind conflictul din Ucraina.

Merkel a criticat deschis modul în care Rusia destabilizează Ucraina, acuzând Kremlinul că nu se folosește de influenţa pe care o are asupra separatiștilor din Donbass pentru a opri conflictul. Cancelarul a mai subliniat că suveranitatea şi integritatea Ucrainei trebuie restabilite, iar Protocolul de la Minsk nu este respectat.

Președintele rus a încercat să minimalizeze dezacordul, susţinând că „au existat şi obstacole mai mari în relaţiile germano-ruse, iar germanii sunt pragmatici. Cu cât mai repede eliminăm aceste probleme care afectează relaţia noastră cu Germania, cu atât mai bine.”

Angela Merkel a răspuns declarând răspicat că relaţiile dintre cele două state „suferă un regres ca urmare a anexării ilegale şi criminale a Crimeei, care este contrară dreptului internaţional, şi a confruntărilor militare din estul Ucrainei”.

Declaraţia lui Merkel este un ecou al atitudinii Uniunii Europene faţă de situaţia din Ucraina. Comisia pentru Afaceri Externe a PE a adoptat luni, la iniţiativa eurodeputatului Gabrielius Landsbergis, o propunere în sensul revizuirii strategiei Uniunii Europene faţă de Rusia, acuzată de ocuparea regiunii ucrainene Crimeea şi de susţinerea separatiştilor din estul Ucrainei.

„Transmitem un mesaj foarte clar Rusiei: Uniunea Europeană trebuie să privească relaţia bilaterală dintr-o perspectivă diferită comparativ cu cea de până acum”, afirmă Landsbergis, potrivit unui comunicat citat de Mediafax.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.