Invitată să participe la parada militară organizată zilele trecute la Moscova, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a declinat implicarea la eveniment, însă a mers în capitala rusă pentru a comemora victimele celui de-al Doilea Război Mondial.

Ocazia a prilejuit o întâlnire a cancelarului german cu președintele rus, Vladimir Putin, reuniune desfășurată într-o atmosferă încordată, ca urmare a divergenţelor privind conflictul din Ucraina.

Merkel a criticat deschis modul în care Rusia destabilizează Ucraina, acuzând Kremlinul că nu se folosește de influenţa pe care o are asupra separatiștilor din Donbass pentru a opri conflictul. Cancelarul a mai subliniat că suveranitatea şi integritatea Ucrainei trebuie restabilite, iar Protocolul de la Minsk nu este respectat.

Președintele rus a încercat să minimalizeze dezacordul, susţinând că „au existat şi obstacole mai mari în relaţiile germano-ruse, iar germanii sunt pragmatici. Cu cât mai repede eliminăm aceste probleme care afectează relaţia noastră cu Germania, cu atât mai bine.”

Angela Merkel a răspuns declarând răspicat că relaţiile dintre cele două state „suferă un regres ca urmare a anexării ilegale şi criminale a Crimeei, care este contrară dreptului internaţional, şi a confruntărilor militare din estul Ucrainei”.

Declaraţia lui Merkel este un ecou al atitudinii Uniunii Europene faţă de situaţia din Ucraina. Comisia pentru Afaceri Externe a PE a adoptat luni, la iniţiativa eurodeputatului Gabrielius Landsbergis, o propunere în sensul revizuirii strategiei Uniunii Europene faţă de Rusia, acuzată de ocuparea regiunii ucrainene Crimeea şi de susţinerea separatiştilor din estul Ucrainei.

„Transmitem un mesaj foarte clar Rusiei: Uniunea Europeană trebuie să privească relaţia bilaterală dintr-o perspectivă diferită comparativ cu cea de până acum”, afirmă Landsbergis, potrivit unui comunicat citat de Mediafax.

Alina Kartman
Cu peste 9 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.