S-a înfiinţat Asociaţia Română a Băncilor Acreditate de Celule Stem

25

La iniţiativa a trei companii de celule stem: Biogenis, Cord Blood Center şi Stem SURE, marţi a avut loc lansarea Asociaţiei Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS), cu scopul informării corecte şi continue asupra celulelor stem, dar şi pentru promovarea unui serviciu de calitate europeană.

„Considerăm apariţia ARBACS un moment de referinţă chiar pentru istoria sistemului de sănătate naţional. Recoltarea de celule stem este un domeniu de viitor pentru sistemul medical şi pentru sănătatea oricărui popor", a apreciat dr. Dorin Pîrciog, de la Biogenis, citează Agerpres.

Celula suşă, sau celula stem, embrionară, obţinută din ţesutul embrionar la naştere, are proprietatea de a da naştere oricărui alt tip de celulă sau ţesut (pluripotenţialitate). În schimb celulele sușă din ţesuturile adulte au o capacitate de diferenţiere mai limitată (mono-, bi- sau multipotenţialitate), și anume pot da naștere doar unor celule caracteristice ţesutului din care provin.

În momentul de faţă, transplantul de celule stem (înlocuirea celulelor bolnave) se folosește în peste 70 de afecţiuni, majoritatea boli de sânge, cum ar fi leucemii, limfoame sau anemii severe. Lista nu se oprește aici: la nivel internaţional, se află în desfășurare o serie de studii, pentru descoperirea altor indicaţii de tratament.

Prima bancă de celule stem în România a apărut în urmă cu şase ani, 10% din totalul persoanelor care devin părinţi apelând la recoltarea de celule stem.

Contractul de recoltare şi stocare se semnează pentru 18-20 de ani, costul unei recoltări – trusă prelucrare, criogenare iniţială – este de 3.500 de lei, iar pentru depozitare se plătesc între 50 şi 80 de euro annual, conform Agerpres.