Aerul poluat reduce inteligenţa

432

Un studiu recent arată că expunerea prelungită la aerul poluat are un impact semnificativ asupra abilităţilor noastre cognitive, cei mai afectaţi fiind bărbaţii de vârsta a treia.

Astfel, potrivit studiului publicat marţi în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, respirarea unui aer poluat cauzează o reducere bruscă a scorurilor obţinute la testele lingvistice și matematice, impactul mediu fiind echivalent cu pierderea unui an de educaţie din viaţa unui om.

Acest aspect denotă faptul că impactul negativ pe care îl are aerul toxic asupra noastră este cu mult mai profund decât deja cunoscutele efecte asupra sănătăţii fizice.

Deși studiul a fost realizat în China, unde poluarea aerului este de trei ori mai mare decât normele admise de OMS, rezultatele sunt relevante la nivel global, întrucât 95% din populaţie respiră aer poluat. „Aerul poluat are drept efect reducerea nivelului de educaţie cu un an, ceea ce este enorm. (…) Efectul este și mai dăunător pentru cei în vârstă, în special pentru bărbaţii cu vârste mai mari de 64 de ani, dar şi pentru cei cu un grad de educaţie scăzut. Dacă am calcula pierderea pentru aceştia, s-ar putea să fie vorba despre câţiva ani de educaţie”, a declarat Xi Chen, membru al echipei de cercetare de la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii Yale, din SUA.

Cercetătorii de la Institutul Internaţional de Cercetare pentru Politica Alimentară (IFPRI) au examinat datele din Studiul Naţional Longitudinal al China Family Panel Studies, care a înregistrat scorurile cognitive obţinute în urma testării a aproape 32.000 de persoane în perioada 2010-2014, după expunerea acestora la poluarea atmosferică pe termen scurt și lung. Oamenii de ştiinţă au comparat rezultatele testului cu datele privitoare la poluarea cu dioxid de azot şi dioxid de sulf și au descoperit că scorurile lingvistice și matematice au scăzut odată cu expunerea cumulativă la poluarea aerului.

Conform studiului, declinul cognitiv, dar și reducerea abilităţilor din cauza poluării aerului sunt factori potenţiali de risc în dezvoltarea bolii Alzheimer.

Poluarea crescută a aerului poate fi asociată cu apariţia stresului oxidativ, a bolii neuroinflamatorii și neurodegenerative. Aerul toxic a fost corelat cu un risc de deces extrem de ridicat la persoanele cu tulburări psihice, cu o creștere a riscului de apariţie a bolilor psihice la copii și cu un risc crescut de demenţă pentru cei ce locuiesc în apropierea arterelor aglomerate. „Se crede că particulele fine din aerul poluat pot să treacă prin plămâni şi să se depună în creier, unde provoacă o inflamaţie asociată cu demenţa”, au arătat experţii într-un studiu realizat la Universitatea Heinrich-Heine, din Düsseldorf.

În plus, acei copii care au inhalat aer poluat de trafic înainte de împlinirea vârstei de un an prezintă un risc accentuat de dezvoltare a sindromului ADHD, au probleme de atenţie, de concentrare, dar și o stare de hiperactivitate, deficit de atenţie și întârzieri de dezvoltare.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la nivel global șapte milioane de persoane mor în fiecare an din cauza poluării, iar nouă din zece persoane de pe planetă respiră aer care conţine un nivel ridicat de poluanţi, cele mai afectate fiind Africa și Asia.

În top 20 cele mai poluate orașe, în urma măsurătorilor, OMS a constatat că se află numai orașe din ţările în curs de dezvoltare. Aproape toate orașele din ţările cu venituri mici și medii și care au peste un milion de locuitori nu îndeplinesc cerinţele minime ale OMS cu privire la normele de poluare.

Cu toate acestea, locuitorii orașelor nu sunt singurii care respiră aer toxic. Un studiu din ianuarie a constatat că 75% din decesele din zonele rurale din India erau legate de poluarea aerului.

În Europa poluarea aerului cauzează anual peste 500.000 de decese. Un raport al Agenţiei Europene pentru Mediu din 2017 arată o îmbunătăţire ușoară a calităţii aerului pe continent, însă multe ţări continuă să depășească normele în ceea ce privește poluarea aerului. Astfel, Germania este cea mai poluată ţară din Europa, unde în 2014 s-au înregistrat peste 81.000 de decese, urmată de Italia, cu 79.000 de decese, și de Marea Britanie, cu peste 52.000 de decese în 2014.

În România, anual mor din cauza poluării aerului cu anumite particule aproximativ 23.000 de persoane, peste 1.800 de morţi premature fiind atribuite poluării cu dioxid de azot.

Niciun articol de afișat