Bateria ECO din lemn şi sodiu, reîncărcabilă de sute de ori

424

Cercetătorii americani au dezvoltat un acumulator mic şi de durată, prietenos cu mediul, care poate fi încărcat chiar și de 400 de ori, utilizând lemn, sodiu şi staniu, notează International Business Times.

Ideea a fost inspirată chiar de la copaci, ale căror fibre lemnoase pot stoca apa cu substanţe minerale, susţine Lianbhing Hu, profesor asistent în ştiinţa materialelor de la Universitatea din Maryland. Acest lucru face fibrele copacilor să fie ideale pentru depozitarea electroliţilor lichizi, care sunt totodată o bază şi o parte activă a bateriei.

Pentru construirea acumulatorului, cercetătorii de la Universitatea Maryland, în colaborare cu Fundaţia Naţională de Ştiinţă, au folosit o bucată de lemn „de o mie de ori mai subţire decât o foaie de hârtie", pe care au acoperit-o cu staniu, iar pentru a înlocui litiul, au utilizat sodiul. Materialele alese sunt răspândite şi accesibile, fiind ideale pentru realizarea unei baterii ECO mai ieftine şi performante, care poate stoca o cantitate mare de energie.

Graţie fibrelor de lemn care permit sute de cicluri de încărcare, aceste baterii sodiu-ion pot fi puse pe aceeaşi treaptă, alături de nanobateriile cu cea mai lungă durată.