Producţia agricolă nu poate hrăni populaţia lumii până în 2050

50

Producţia agricolă ar trebui să crească cu cel puţin 60% pentru a satisface nevoile populaţiei mondiale în creştere până în 2050, arată un studiu citat de The Guardian.

Oamenii de știinţă au analizat randamentul agricol pentru patru tipuri de culturi de bază: grâu, porumb, orez şi soia. Creşterile înregistrate în aceste zone se ridică la aproximativ 0,9% -1,6% pe an, lucru care înseamnă că până în anul 2050, ar putea fi înregistrată o creştere totală de 38 până la 67 de procente. Cantitatea ar putea fi suficientă pentru a hrăni populaţia, numai dacă se vor păstra segmentul minim al productivităţii necesare estimate şi randamentul maxim de creştere.

Cercetarea nu a luat însă în calcul factori precum schimbările climatice, despre care Banca Naţională afirma că ar putea sărăci milioane de oameni din anumite regiuni până în 2030.

Autorul studiului, Deepak Ray, de la Institutul pentru Mediu din cadrul Universităţii din Minnesota, avertizează, de asemenea, că unele regiuni sunt mult mai expuse pericolului decât altele. De exemplu, în Guatemala, productivitatea agricolă pentru culturile de porumb este în scădere, în timp ce populaţia din această zonă este în creştere.

Un alt pericol asupra căruia atrage atenţia studiul este folosirea terenurilor virgine, inclusiv zonele forestiere, pentru creşterea productivităţii agricole. Acest lucru poate avea efecte nocive asupra climei şi a ecosistemului.

Cercetarea s-a concentrat numai asupra recoltelor agricole, de aceea oamenii de ştiinţă cred că există alte metode eficiente pentru a asigura necesarul de hrană pentru populaţia lumii. Printre măsurile benefice în acest scop se numără eficientizarea şi, în acelaşi timp, reducerea cantităţii de alimente irosite în ţările în curs de dezvoltare şi în cele dezvoltate.