Care sunt cele mai poluante industrii din lume?

1024

În fruntea clasamentului celor mai dăunătoare afaceri pentru mediu din lume se află industria de generare a energiei pe bază de cărbune din Asia şi fermele de bovine din America de Sud, arată un raport sprijinit de Naţiunile Unite, informează Reuters.

Raportul întocmit de coaliţia de afaceri pentru Economia Ecosistemelor şi Biodiversităţii (TEEB) a scos la iveală faptul că aceste ramuri industriale produc pagube mediului înconjurător ce depăşesc valoarea veniturilor substanţiale aduse la bugetul de stat, arată aceeaşi sursă.

De exemplu, industria generatoare de energie pe bază de cărbune din Asia aduce un total de 443 de miliarde de dolari pe an la bugetul de stat. Cu toate acestea, daunele materiale provocate mediului înconjurător se ridică la suma de 452 de miliarde de dolari anual din cauza efectelor dezastruoase asupra climei şi a sănătăţii oamenilor.

Fermele de bovine din America de Sud, cu precădere cele din zona pădurilor amazoniene, produc în fiecare an daune în valoare de aproximativ 353 de miliarde de dolari din cauza pagubelor aduse resurselor de apă şi a despăduririlor masive.

Printre ramurile industriale nocive pentru mediu se numără şi crescătoriile de orez, plantaţiile de grâu şi fabricile de ciment din Asia de Sud, minele de fier şi de oţel şi industria generatoare de energie pe bază de cărbune din Asia de Est, arată Huffington Post.

Alastair MacGregor, şeful serviciului operaţional al companiei britanice Trucost, care a realizat studiul pentru TEEB, a declarat că valoarea sumelor prezentate ar putea fi îndoielnică, după cum citează Reuters. Cu toate acestea, el adaugă faptul că impactul asupra mediului este atât de puternic, încât înlătură orice ezitare.

Cu toate acestea, există şi experţi care se declară sceptici cu privire la cifrele din raport. Ei au comparat valorile din studiu cu informaţiile din cercetarea din 2006 a lui Nicholas Sern, fostul şef al departamentului economic din cadrul Băncii Mondiale.

Statisticianul danez Bjorn Lomborg, autorul cărţii The Skeptical Enviormentalist (Ecologistul Sceptic), consideră valorile indicate de studiu ca fiind prea mari. Cercetarea a arătat faptul că o tonă de emisii de carbon costă 106 dolari, în timp ce aprobările pentru aceste emisii pe piaţa Uniunii Europene se ridică la valoarea de 6.02 dolari pe tonă.