Pericolele din spatele apei îmbuteliate

701

Apa de la robinet poate fi periculoasă pentru că ea conţine impurităţi dăunătoare organismului. Cu toate acestea, se pare că şi apa îmbuteliată ne ameninţă sănătatea, dar şi mediul înconjurător.

Impurităţile pe care le conţine apa de la robinet fac ca ea să fie periculoasă pentru organism. Cu toate acestea, se pare că nici apa îmbuteliată nu este o soluţie perfectă.

De cele mai multe ori alegem să o cumpărăm din magazine, pentru a evita contactul cu diversele bacterii sau substanţe nocive pe care le conţine apa care curge la robinet. Însă, această resursă pe care o găsim în mod normal în natură nu doar că ajunge să coste chiar de 2.000 de ori mai mult faţă de apa de la robinet, ci poate fi și dăunătoare pentru sănătate, arată Green Living Ideas. Publicaţia a întocmit o listă de motive pentru care ar fi de preferat să evităm consumul de apă îmbuteliată.

Unul dintre acestea ar fi faptul că plasticul din care este fabricat recipientul în care se află apa este dăunător sănătăţii. Un studiu amintit de Ban The Bottle, care a analizat 132 de branduri de apă îmbuteliată în PET-uri, din 28 de ţări, a arătat că plasticul folosit la fabricarea sticlei a determinat creşterea concentraţiei unor substanţe chimice nocive, precum stibiu, un metaloid toxic pentru organism.

De asemenea, în industria de îmbuteliere a apei sunt irosite foarte multe resurse. De exemplu, Back to the Tap susţine că, pentru a produce plasticul folosit pentru sticle, este necesară utilizarea petrolului. Pentru producerea unei cantităţi anuale necesare de recipiente de plastic pentru apă este folosită o cantitate de petrol care ar putea fi utilizată de un milion de maşini pe tot parcursul anului, arată aceeaşi sursă.

Mai mult, sumele pe care oamenii le cheltuiesc pentru a achiziţiona apa îmbuteliată sunt imense. Americanii, de exemplu, consumă apă îmbuteliată în valoare de patru miliarde de dolari pe an.

Există, de asemenea, riscul ca apa cumpărată din magazin să nu fie chiar atât de pură precum susţin promisiunile din reclame sau de pe ambalaj, arată Unica. De aceea, este bine să citeşti întotdeauna şi valorile indicate pe etichetă, cu precădere cele ale mineralelor conţinute. De preferat este să optezi pentru o apă cu o cantitate moderată de minerale, care să conţină aproximativ 500 mg/litru reziduu uscat, arată aceeaşi sursă.

Alte motive pentru care apa îmbuteliată este nocivă, enunţate de Green Living Ideas, ar fi problema reciclării recipientelor de plastic, gustul lichidului, dar şi reclamele mincinoase care susţin că apa provine de la izvoarele montane sau din lacuri glaciare, când, de fapt, este îmbuteliată apă de robinet.

O alternativă pentru rezolvarea problemei este folosirea unui filtru de apă special, susţine Unica. Acesta înlătură impurităţile periculoase, dar şi conţinutul de rugină şi plumb. De asemenea, clorul din apă se elimină prin evaporare dacă laşi recipientul timp de 24 de ore descoperit.