Cutremur major în Mexic, linişte în Indonezia

54

Un cutremur puternic a lovit, miercuri, vestul Mexicului, scuturând clădirile şi trimiţând oameni alergând pe străzi, deşi nu au existat rapoarte de daune majore, relatează Reuters.

Primarul capitalei Mexico City, Marcelo Ebrard, a declarat pe contul său de Twitter că nu au existat semne iniţiale de daune grave şi că serviciile-cheie din capitală, inclusiv reţeaua de metrou şi aeroportul internaţional, au funcţionat în mod normal.

US Geological Survey (USGS) a înregistrat cutremurul la magnitudinea de 6,5 grade de scara Richter. Epicentrul a fost la 384 km de Mexico City, la o adâncime de 20 km. USGS estimase anterior magnitudinea cutremurului la 7,0 grade şi a spus că a fost mai profund.

Update Indonezia: Câţiva dintre locuitorii provinciei Aceh, în care s-a resimţit puternicul cutremur produs ieri la 500 de kilometri în largul Indoneziei, au petrecut noaptea într-o moschee, informează Reuters.

Din fericire pentru ei, cutremurul de 8,6 grade produs în larg nu s-a resimţit extrem de puternic pe uscat, iar un tsunami nu s-a mai produs, alerta de tsunami fiind ridicată pentru cea mai mare parte din Oceanul Indian, conform USA Today.

România: Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade s-a produs joi, în Vrancea, la o adâncime de 134 de kilometri, informează Institutul National pentru Fizica Pământului (INFP).

Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP, a declarat pentru televiziunea publică că seismul este cel mai mare din februarie până în prezent. El a susţinut că în februarie s-au înregistrat 8 seisme, în martie – 14, iar în luna aprilie, până în prezent, 2 cutremure.

Mircea Radulian a mai subliniat faptul că seismul din Vrancea nu are legătură cu cel din Indonezia şi că anul 2012 nu reprezintă nimic special pentru România din punct de vedere seismologic.