FAO: O treime din hrana lumii ajunge la gunoi

90

Omenirea aruncă anual la gunoi peste un miliard de tone de mâncare, arată un raport al Agenţiei pentru alimentaţie şi Agricultură, din cadrul ONU (FAO). Agenţia a lansat un apel mondial la "reducerea deşeurilor alimentare pentru a putea hrăni omenirea," transmite AFP.

Circa 1,3 miliarde de tone de hrană reprezintă pierderile anuale de hrană – o cifră ce reprezintă o treime din producţia mondială de alimente. Această pierdere este echivalentul a peste jumătate din producţia mondială de cereale – 2,3 miliarde de tone în 2009-2010.

Cea mai mare rispiă o fac ţările industrializate şi cele în curs de dezvoltare – 670 milioane, respectiv 630 milioane de tone, informează Agerpres. Dacă ţările în curs de dezvoltare pierd "în etapele de producţie, recoltare şi procesare, în principal din cauza infrastructurii deficitare şi tehnologiei depăşite," în ţările industrializate risipa constă "în aruncarea la gunoi a unor alimente perfect comestibile," arată raportul FAO.

În Europa şi în America de Nord, fiecare consumator aruncă la gunoi între 95 şi 115 kilograme de mâncare pe an. Consumatorii din Africa sub-sahariană şi cei din Asia aruncă, în medie, 6-11 kg de hrană anual.

(Foto: saulgoldman.com)