Puţine clădiri au rezistat cutremurului de magnitudine 7,8 care a lovit sâmbătă capitala Nepalului și a luat vieţile a peste 3.200 de oameni. Însă pentru ca dimensiunile tragediei să nu rămână doar niște statistici reci, iată câteva instantanee care caracterizeau actualitatea nepaleză de dinainte de cutremur.

Așezat în sudul Asiei, Nepal este statul situat la cea mai mare altitudine, în inima munţilor Himalaya. Este împădurit în proporţie de 40% și nu are acces direct la Oceanul Planetar. Fauna sa bogată, alcătuită din rinoceri, tigri, elefanţi, dar și căprioare și capre sălbatice, precum și leoparzi de zăpadă sau crocodili, creează uneori incidente precum cel filmat, în urmă cu doar câteva săptămâni, de un locuitor al orașului nepalez Hetauda. Un rinocer a evadat dintr-o rezervaţie naturală și a gonit disperat printr-un bazar local.

Străzile pestriţe din Kathmandu sunt parte dintr-un peisaj colorat, însă marcat de sărăcie. Nepalul se confruntă cu un șomaj ridicat, de circa 40%, coroborat cu o inflaţie mare a preţurilor, de 9 procente. Cu toate acestea, între ţările aflate în dezvoltare, Nepalul stă mai bine în termenii nivelului de trai. În medie, un nepalez câștigă circa 208 euro pe lună.

Devotaţi până la sânge

O republică relativ tânără, instaurată în 2007 la iniţiativa parlamentului, Nepalul a fost multă vreme singurul stat hindus din lume. Aderenţa nepalezilor la hinduism se manifestă uneori prin acte deplânse de activiștii internaţionali. În noiembrie anul trecut, peste un milion de oameni au luat parte la o procesiune nepaleză dedicată zeiţei hinduse Gadhimadi, în cadrul căreia au fost sacrificate mii de animale. Ritualul este organizat o dată la cinci ani, iar penultima dată când a fost ţinut, în 2009, s-a încheiat cu uciderea a 250.000 de bivoli, oi, capre și pui, relata Washington Post.

India a fost nevoită să dea un decret guvernamental prin care să prevină exportul de animale vii din India în Nepal. Tragic, guvernul nepalez nu a dat niciun decret cu privire la cele 12.000 de persoane traficate din Nepal, dincolo de graniţele cu India, în fiecare an. Taina Bien-Aimé, președintele organizaţiei Equality Now, spunea că fetiţele nepaleze sunt la mare căutare în India datorită faptului că au pielea mai deschisă la culoare. Deseori, ele ajung să fie vândute traficanţilor chiar de familiile lor, care, în loc să obţină o vacă dându-le spre măritiș la 12 ani, obţin câteva sute de dolari vânzându-le proxeneţilor, explică activista, citată de The Atlantic.

Chiar dacă, istoric, femeile nu au fost deloc valorizate în Nepal, statul păstrează o atitudine protectoare referitor la minorităţile sexuale. La începutul acestui an, republica s-a alăturat Indiei în recunoașterea „celui de-al treilea gen“, o opţiune pentru persoanele care nu vor să fie identificate nici ca femei, nici ca bărbaţi în actele oficiale, informează Reuters.

Occidentul profită, nu dă înapoi

Nepalul este o destinaţie obligatorie pentru temerarii înstăriţi, care vor să adauge o ascensiune pe Himalaya în palmaresul lor. Însă, fiindcă bogăţia și condiţia fizică nu sunt dependente de bunul simţ, Muntele Everest a ajuns să fie nu doar o extremă geografică, ci și o extremă a gunoiului. Resturi de corturi, recipiente de gaz, butelii de oxigen abandonate pe traseul montan stau mărturie pentru acest lucru. Problema este atât de serioasă încât ministerul nepalez al turismului a decis să oblige fiecare alpinist care urcă pe Everest să coboare de acolo cu cel puţin 8 kg de deșeuri, în afară de recipientele lor cu oxigen și fecale, scria New York Times anul trecut.

Din nefericire, contextul în care Occidentul obișnuit să profite de pe urma specificului nepalez trebuie să dea ceva înapoi este unul tulburător și tragic. Cutremurul de sâmbătă a fost cel mai grav din Nepal în peste 80 de ani. Acesta a distrus zone întregi din cartierele vechi ale capitalei nepaleze şi a fost suficient de puternic pentru a fi resimţit în India, Bangladesh, Tibet şi Pakistan.

Nevoile umanitare sunt teribil de ridicate. Cele circa 100 de seisme mai mici care au urmat cutremurului mare au lăsat populaţia în panică. Penele recurente de elctricitate îngreunează eforturile de salvare, iar alimentele și resursele de apă se epuizează.