Inundaţii în Europa: alunecări de teren, mii de oameni evacuaţi

157

Europa a fost luată pe nepregătite de ploile din ultimele două săptămâni, care au afectat numeroase ţări. Germania se confruntă „cu o catastrofă naţională", iar inundaţii au ajuns până în vestul Elveţiei, care a fost scutită până acum de inundaţiile istorice.

Mediafax notează că ploile torenţiale au afectat cantoanele Vaud şi Fribourg, din vestul Elveţiei, orașul Moudon a fost inundat de râul Mérine care a ieşit din matcă, au avut loc alunecări de teren și 13 persoane au trebuit evacuate.

În Germania au fost evacuate mii de persoane, în special din oraşul Magdebourg, în Saxonia-Anhalt (est), inundat de Elba. Politicienii germani numesc aceste inundaţii o „catastrofă naţională", nivelul fluviului ridicându-se mai mult decât la ultimele inundaţii importante, din 2002.

Preşedintele german Joachim Gauck a efectuat duminică vizite în oraşe afectate de inundaţii, în Saxonia şi Saxonia-Anhalt, iar cancelarul german Angela Merkel a pregătit o reuniune de criză cu conducători din landuri, în vederea discutării repartiţiei costurilor inundaţiilor, conform Mediafax.

Germania a mai fost afectată și la frontiera cu Austria, de revărsarea Dunării, care a mai afectat Ungaria, Slovacia și Austria.