VIDEO: cod galben de inundaţii – România este sub ape

111

Peste 104 localităţi din 28 de judeţe au fost afectate de fenomenele meteorologice, conform IGSU. Ministrul administraţiei și internelor, Vasile Blaga, a anunţat și decesul a trei persoane.

   

    Practic jumătate din România a fost afectată de căderile de precipitaţii care au dus la inundaţii. Într-o videoconferinţă fulger de ieri, premierul le-a cerut prefecţilor să fie vigilenţi, „cu arma la picior", pentru a fi pregătiţi de orice intervenţie necesară. Emil Boc a menţionat că „cea mai importantă prioritate este salvarea vieţilor umane". În aceeași videoconferinţă premierul a atras atenţia că „din punct de vedere hidrologic, codul galben este până la data de 25 iunie, cu menţiunea că pe Prut şi pe Crasna avem în continuare cod portocaliu. Din acest punct de vedere, mare atenţie la un nou pericol de viitură pe Dunăre, în zona Galaţi- Tulcea, şi din 28 iunie la intrarea Dunării în ţară.”

    Cifrele oferite ieri de inspectoratul general pentru situaţii de urgenţă arătau un dezastru de proporţii: au fost inundate 1.873 locuinţe şi gospodării, 1.065 hectare teren agricol, 1.928 hectare păşuni, fâneţe şi păduri, 2 km drumuri naţionale, 37 km drumuri judeţene, 91 km drumuri comunale, 103 poduri şi podeţe, iar 424 fântâni au fost colmatate.

    Ziarul Gândul scrie că harta zonelor inundabile sau de hazard cerută de UE va fi finalizată abia la sfârșitul anului viitor. În lipsa acesteia, doar avertizările meteorologilor sunt puncte de reper, în timp ce zonele de risc și măsurile ce se impun se observă cel mai adesea doar după ce tragediile au loc.