Aeroport american lovit de o tornadă F-4

63

Aeroportul Lambert-St Louis a fost afectat vineri de o tornadă de grad F-4 care a adus pagube importante terminalului principal.

 

Tornada a distrus o parte semnificativă a acoperișului, a spart geamul ferestrelor și a împrăștiat resturi de sticlă și moloz. Mai multe persoane au fost rănite. Aeroportul a fost imediat închis, și s-a redeschis sâmbătă seara pentru câteva zboruri. De duminică activitatea va reintra în normal în proporţie de 70%. Totuși terminalul central va rămâne închis două luni de zile pentru reparaţii și curăţenie.

„Acoperișul a căzut, în faţă ne izbeau bucăţi de geam, grindină și ploaie. Iar vântul zbura resturi în toate părţile", conform declaraţiei unei pasagere. „A fost ca într-un film de groază. Oameni în toată firea plângeau. A fost oribil." Șeful poliţiei din St Louis County era în drum spre aeroport când a văzut tornada apropiindu-se. „Imediat ce am intrat în clădire ușile au zburat", a spus Tim Fitch. „În 10 secunde – literal – era din nou liniște. E uimitor cât de puţine persoane au fost rănite." Și pentru meteorologi a fost o raritate: „Nu știu când a mai fost lovit un aeroport de o tornadă, sau măcar lovit atât de puternic", a declarat Chris Vaccaro, un purtător de cuvânt al National Weather Service.

Tornada a distrus din temelii mai multe case și a culcat la pământ copaci și stâlpi de tensiune. Peste 750 de case au fost afectate și mai puţin de 100 complet distruse, iar zeci de mii de familii au rămas fără electricitate. National Weather Service a confirmat trei tornade în zonă, una dintre ele bătând cu peste 265km/h. O familie din Maryland Heights s-a adăpostit în pivniţă. „Când am ieșit", spune proprietara casei, „am privit în sus spre pereţii bucătăriei. Nu mai vedeam decât cerul."

Jay Nixon, guvernatorul statului Missouri, a declarat stare de urgenţă. „Este uimitor cum o tornadă de grad 4 poate ajunge într-o zonă atât de populată și totuși fără victime umane. Oamenii au avut o avertizare de 34 de minute și asta a salvat vieţi", a spus guvernatorul.  Tornadele de grad 4 reprezintă doar 1% din totalul tornadelor, fiind depășite doar de cele de grad 5, ultimul pe scara Fujita.