Tornadă ucigașă în America – record în ultimii 60 de ani

457

O tornadă uriașă a lovit localitatea Joplin din statul american Missouri. Bilanţul victimelor face din ea este cea mai devastatoare tornadă ucigașă din ultimii 60 de ani din America.

Tornada a lovit orășelul Joplin de 50.000 de locuitori la ora 17.41, duminică seara. Locuitorii au avut la dispoziţie 20 de minute, după ce 25 de sirene au dat alarma. Tornada a fost una de grad F-4, cu vânturi între 300-320km/h conform informaţiilor oferite de directorul National Weather Service, Jack Hayes.

Tornada a avut o amprentă la sol de aproape 1km și s-a întins pe aproape 10km culcând la pământ orice a întâlnit în cale: cartiere, copaci, camioane. Au fost distruse aproximativ 2000 de clădiri. Liniile de înaltă tensiune au căzut, mai multe conducte de gaz au dat naștere la incendii iar comunicaţiile prin telefonie mobilă au fost întrerupte după ce 17 relee au fost rase de tornadă. Consiliera locală Melodee Colbert-Kean a spus că orașul este în stare de „haos". „Este o devastare totală oriunde ai privi – instituţii, cartiere, case, mașini, copaci, școli – totul e ras."

Autorităţile au anunţat un bilanţul provizoriu al tornadei: 116 morţi și aproximativ 400 de oameni răniţi. Supravieţuitorii au povestit scene de groază în faţa curenţilor de aer cu viteze de până la 320km/h. „Am fost loviţi de bolovani", spune Leslie Swatosh de 22 de ani care s-a prăbușit alături de alţi tineri pe podeaua unui magazin unde au început să se roage. „Întreg magazinul a fost făcut praf. Nu a mai rămas nimic din el", spun supravieţuitorii de pe ruinele magazinului. Conform unui meteorolog, filmele din camera de radiologie a spitalului din Joplin au fost găsite ulterior la o distanţă de peste 100km. Pe strada centrală a orașului se puteau vedea cadavrele victimelor. „E greu să spui ce a fost aici și unde te afli. Tot ce poţi vedea de devastare. Arată mai degrabă a zona crepusculară decât zona centrală a orașului", spune o femeie.

Un locuitor al orașului compară sunetul tornadei cu cel creat de „50 de camioane grele care merg cu peste 100km pe oră la 3m distanţă de tine. Podeaua a început să vibreze, apoi să se zguduie violent, de parcă se rupea, iar apoi am simţit cum suntem parcă aspiraţi spre șemineu." „Furtuna a fost atât de puternică încât cel mai probabil oamenii nici nu au auzit sirenele.", a spus guvernatorul statului Jay Nixon, care a decretat stare de urgenţă și a cerut ajutorul National Guard.

Supravieţuitorii au petrecut ziua de luni în căutarea celor dispăruţi și în recuperarea bunurilor. Multe zone sunt inaccesibile din pricina distrugerilor infrastructurii. „Vom lua la pas fiecare centimetru din oraș", a spus guvernatorul Jay Nixon. „Suntem optimiști că vom găsi încă supravieţuitori." Deja 17 persoane au fost salvate de sub dărâmături. Peste 1000 de poliţiști au fost mobilizaţi din patru state alăturate și peste 250 de membri ai National Guard, specializaţi în misiuni de căutare și salvare. Președintele Barack Obama a emis o declaraţie cu privire la dezastru și a ordonat direcţionarea unor fonduri pentru ajutorul sinistraţilor, informează Richard Serino, al doilea oficial din cadrul Federal Emergency Management Agency.

În regiune sunt prognozate mai multe furtuni, într-un an deja anunţat ca având un număr record de uragane. Un oficial american responsabil pe probleme de meteorologie a declarat că „intrăm în sezonul de vârf al tornadelor. Nu poţi încă răsufla ușurat." În cursul zilei de azi se anunţă alte tornade, inclusiv peste același oraș Joplin. Alte furtuni s-au abătut deja luni asupra localităţii, ploile aducând și grindină cu bucăţi de gheaţă de 5cm diametru. Șansele unei noi serii de tornade sunt de 45% în statele Texas, Oklahoma, Arkansas, Missouri și Nebraska. Între orașele vizate se numără Kansas City, Dallas, Topeka, Wichita, Oklahoma City și Tulsa.