Insulă hawaiiană, ștearsă de pe faţa Pământului

379

O micuţă insulă din arhipelagul hawaiian a fost acoperită complet de apă în urma uraganului Walaka, ce a lovit recent statul american Hawaii. Deși insula era practic o mică fâșie de pământ nelocuită, făcea parte dintr-o rezervaţie marină protejată prin lege și era de o deosebită importanţă locală, fiind casa unei specii de foci pe cale de dispariţie.

Pierderea este o lovitură puternică pentru cercetători, care tocmai vizitaseră insula în luna iulie. Scopul era acela de a stabili vârsta insulei și de a stabili cam care ar fi perspectivele în condiţiile încălzirii climatice și ale creșterii nivelului mării.

Cercetătorii stabiliseră că fâșia de pământ a ieșit la suprafaţă cel mai probabil acum 2.000 de ani și că aveau să mai treacă 10-20 de ani până să fie iar acoperită de ape. „Planificaserăm să monitorizăm insula, să lansăm drone, deci am fost foarte dezamăgiţi să vedem că a dispărut. Pe de altă parte, am învăţat că aceste insule sunt mult mai fragile decât ne închipuiam”, a declarat Chip Fletcher, profesor de știinţe ale Pământului la Universitatea din Hawaii.

Insula era a doua ca mărime din cadrul Stolului Fregatelor Franceze, un atol la limita de vest a arhipelagului hawaiian. Până în 1952, insula a găzduit o staţie radar a Pazei de Coastă americane, după care a fost casă pentru mai multe specii de animale în pericol de dispariţie. Broaștele ţestoase verzi, albatroșii și ultimele 1.400 de exemplare de focă-călugăr hawaiiană depindeau de această fâșie de pământ pentru a-și depune ouăle și a-și crește puii departe de apele infestate de rechini-tigru.

În condiţiile în care încălzirea climei înseamnă creșterea temperaturilor în atmosferă și la suprafaţa apei, provocând furtuni tot mai puternice, întregi atoli sunt în pericol de a dispărea de pe faţa Pământului. „Mesajul este că încălzirea climei este reală și se întâmplă acum”, a spus Randy Kosaki, de la Administraţia Naţională a Oceanelor și Atmosferei din SUA.

Creșterea nivelului mării a cauzat deja dispariţia câtorva insule de altitudine joasă din arhipelagul Insulelor Solomon, din Oceanul Pacific. Cercetătorii australieni au dat alarma că cinci insule sunt acum sub apă, iar altele șase sunt în proces, având deja părţi scufundate. Sate întregi au fost distruse, oamenii fiind nevoiţi să se mute. Acesta a fost primul studiu care a „confirmat numeroasele anecdote din tot Pacificul privind impactul încălzirii climei asupra insulelor și a oamenilor care trăiesc pe ele”.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=31&v=vYMoB2wwDNI