Alertă roşie în Chile şi Argentina: pericol de erupţie vulcanică

109

În jur de 3.000 de persoane care locuiesc în apropierea vulcanului activ Copahue au fost evacuate din locuinţele lor pe fondul pericolului iminent de erupţie vulcanică, notează BBC.

Autorităţile din Chile şi Argentina au instaurat alertă roşie în regiunea din apropierea vulcanului, după ce monitorizările au arătat că în zonă au fost înregistrate creşteri ale activităţilor seismice, susţine Ministrul de Interne chilean Andreas Chadwick.

În Argentina, în jur de 600 de persoane au fost evacuate din oraşul Caviahue spre oraşul veci Loncopue.

În Chile, proximativ 460 de familii evacuate care şi-au contruit locuinţele pe o rază de 25 de kilometri în apropierea vulcanului vor avea de suferit din cauza acestui fenomen, arată Biroul de Urgenţe al Chile.

Chile s-a mai confruntat şi anul trecut, în luna decembrie, cu o alertă roşie, pe fondul pericolului de erupţie a vulcanului Copahue. Acesta a început să arunce în aer gaz şi cenuşă, la o înălţime de aproximativ 1,5 kilometri. Erupţia vulcanului din 2012 a determinat anularea mai multor sute de zboruri, iar alte avioane care efectuau curse deasupra Anzilor din zona de sud au fost avertizate să ocolească zona. În plus, locuitorii din regiune au fost evacuaţi temporar.

Erupţia din Puyehue a determinat atât pierderi economice pentru locuitorii evacuaţi, dar şi daune în ceea ce priveşte turismul din staţiuni precum Bariloche.