Persoanele paralizate în urma unui atac cerebral şi-ar putea recupera mobilitatea

325

Persoanele care au suferit un atac cerebral şi au rămas paralizate şi-ar putea recupera mobilitatea datorită injectării de celule stem în părţile de creier afectate.

Victimele unui atac cerebral care a adus cu sine paralizia au dat semne de recuperare în urma tratamentului cu celule stem, injectate în creier. Cinci dintre aceste persoane, cărora li s-a aplicat acest tratament, au observat mici îmbunătăţiri în ceea ce priveşte mobilitatea, putând să realizeze câteva din treburile casei, notează Daily Mail.

Unii pacienţi au reuşit să-şi mişte degetele după ani de paralizie, iar alţii să meargă fără niciun ajutor. Unul dintre pacienţii care au participat la studiu, la Glasgow's Southern General Hospital, Frank Marsh, de 80 de ani, poate mişca din nou mâna stângă şi speră ca într-o zi să poată cânta din nou la pian. Cu toate acestea, ar fi pripit să se spună că aceste rezultate optimiste au legătură directă cu celule stem, deşi se ştie că acestea contribuie la regenerarea părţilor de creier afectate, potrivit declaraţiilor profesorului Keith Muir, coordonatorul studiului Universităţii Glasgow.

Studiul, care se pare că este primul de acest gen, a fost prezentat la European Stroke Conference în Londra. Dr. Clare Walton de la Stroke Association declara că speră ca aceste descoperiri să fie doar începutul dezvoltării tratamentelor cu celule stem.