Cel mai mare vulcan din lume, descoperit în adâncurile Pacificului

441

Masivul Tamu, descoperit în apele Oceanului Pacific este cel mai mare vulcan din lume, dimensiunea sa fiind comparabilă cu cea a celui mai mare vulcan din întregul Sistem Solar, Olympus Mons, de pe Marte, susţin cercetătorii americani citaţi de Live Science.

Cercetătorii de la Universitatea din Houston susţin că vulcanul Tamu are 4 kilometri înălţime, o lăţime de 400 de mile, iar volumul atinge 2,5 milioane de kilometri cubi. Deși nu mai este activ de circa 144 de milioane de ani, acesta a erupt în trecut de-a lungul a milioane de ani, punctează cercetătorii.

Vulcanul este localizat în regiunea platoului oceanic Shatsky Rise, din partea de nord-vest a Oceanului Pacific. Platourile oceanice reprezintă cele mai mari grămezi de lavă de pe suprafaţa Pământului.

Chiar dacă dimensinile vulcanului Tamu sunt impresionante, până în prezent nu există dovezi care să arate că vârful acesta ar fi ieșit la suprafaţa apei. Acesta se află la circa 2 metri dedesubtul apei oceanului. De asemenea, masivul este îngropat aproximativ 30 de kilometri în scoarţa pământului, notează BBC.

Coordonatorul studiului, William Sager, geolog la Universitatea Houston a declarat pentru Live Science că descoperirea vulcanului Tamu poate crea limitări în explicarea formării platourilor oceanice. Situaţia cere descoperirea motivelor pentru care un vulcan s-a format într-un singur loc și a reușit să strângă o cantitate mare de magmă într-o perioadă foarte scurtă de timp, adaugă expertul.

Vulcanul a primit numele Tamu după Universitatea Texas A&M, unde profesorul Sager a lucrat.

Studiul a apărut în jurnalul de specialitate Nature Geoscience.