Erupţie vulcanică în Indonezia

189

În Indonezia, erupţia vulcanului Sinabung de sâmbătă, 1 februarie, s-a soldat cu evacuarea a mii de persoane, câţiva răniţi şi 14 morţi.

Vulcanul Sinabung, din insula Sumatra, a erupt din nou sâmbătă, după patru luni de inactivitate. Autorităţile au evacuat mai bine de 30.000 de persoane, pe care le-au găzduit în clădirile publice, şcoli şi corturi. Cel puţin 14 persoane au murit intoxicate cu gazele degajate de către vulcan şi alte câteva sunt rănite, notează washingtonpost.com.

Vulcanul a erupt sâmbătă, 1 februarie, la o zi după ce autorităţile permiseseră întoarcerea în satele lor a persoanelor evacuate, motivând faptul că activitatea vulcanului se micşorase. Vulcanul se afla în stare latentă de mai bine de 400 de ani, însă în anul 2010, 2013 şi în ianuarie a.c. a intrat din nou în activitate. Sâmbătă a erupt din nou, aruncând pietre şi cenuşă până la 2.000 m înălţime. Sinabung este unul dintre cei 129 de vulcani activi din Indonezia, ţară care se află în Cercul de foc al Pacificului. În total, Indonezia are peste 400 de vulcani, dintre care 65 sunt catalogaţi drept periculoşi.

Ultimele informaţii vorbesc despre 16 morţi, în urma găsirii unui cadavru carbonizat şi a unei persoane rănite, care a murit la câteva ore, în spital. Printre persoanele decedate se afla un student care a murit în timp ce încerca să-i salveze pe cei răniţi, un ziarist care lucra la televiziunea locală şi patru liceeni împreună cu o profesoară, care doreau să viziteze muntele şi să vadă erupţiile mai de aproape.

Sursă foto: John (Flikr )