Vulcanul din Islanda a înghiţit 5 miliarde de dolari

60

Erupţia vulcanului din Islanda a provocat pagube de 5 miliarde de dolari din PIB-ul mondial, conform unor calcule realizate de Oxford Economics. Europa este regiunea care a avut cel mai mult de suferit de pe urma vulcanului, cu o pierdere de PIB de 2,632 miliarde de dolari.

   

    Au fost afectate nu doar sectorul aerian şi turismul, ci şi unele sectoare de distribuţie, numeroşi angajaţi fiind împiedicaţi să ajungă la serviciu, notează Agerpres.

    O metodologie de evaluare a riscurilor şi de decizie privind închiderea şi redeschiderea spaţiilor aeriene va fi supusă spre aprobare Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale, în luna septembrie. Haosul aerian provocat de erupţia din luna aprilie i-a determinat pe europeni să caute metode de colaborare şi coordonare între state în astfel de situaţii. În acest sens, miercuri, a debutat Forumul Internaţional al Transporturilor, la Leipzig (Germania).

    „Există încă numeroase semne de întrebare asupra cenuşilor vulcanice şi efectelor lor asupra navigaţiei aeriene. Riscul poate varia, de exemplu, în funcţie de tipurile de motoare", a declarat Bernadette Weinzierl, fiziciană a Centrului german de aeronautică şi astronautică.