Ce nu a fost ploaia de meteoriţi din Rusia: 2 mituri spulberate

68

Vineri dimineaţă, regiunea Ural din Rusia se confrunta cu o ploaie de meteoriţi, ce a generat cel mai puternic impact al unui asteroid cu scoarţa terestră de la explozia Tunguska, în urmă cu 105 ani. După ce panica şi confuzia au dispărut, au apărut speculaţii cu privire la fenomenul unic care tocmai avusese loc.

Meteoritul cu masa de 7.000 de tone şi un diametru de 15 metri a pătruns în atmosfera Pământului cu o viteză mai mare decât viteza sunetului şi a explodat într-o minge de foc mai strălucitoare decât soarele. Numărul victimelor s-a ridicat la peste 1.200, în principal persoane rănite de geamurile sparte de suflul exploziei, mai mare decât testul nuclear efectuat de Corea de Nord săptămâna trecută.

Deşi oficialii ruşi au încercat să asigure populaţia că un fenomen asemănător nu este posibil prea curând, unii astronomi ezită să facă predicţii, întrucât – spun ei – în acest domeniu numărul informaţiilor certe este de 10 ori mai mic decât al celor incerte.

Teorii şi mituri spulberate

Una dintre primele teorii care a apărut a fost cea legată de spargerea meteoritului în mai multe bucăţi. Zvonul a apărut în presa rusă, mai întâi în agenţia de ştiri Regnum şi ulterior în ziarul local Znak. Jurnaliştii au citat surse militare ruse, care ar fi declarat că meteoritul a fost interceptat de o unitate a forţelor aeriene de lângă Chelyabinsk. Armata ar fi tras o salvă de rachete, care a dus la explozia meteoritului la o înălţime de 20 de kilometri.

Teoria a fost infirmată de deputatul rus Dmitry Rogozin, care a afirmat că sistemele de apărare existente pot fi folosite doar împotriva ţintelor balistice (proiectile aflate în aer), deoarece acestea au o traiectorie fixă, uşor identificabilă. „În ceea ce priveşte obiectele extraterestre, acestea pot lovi oricând", a declarat Rogozin pentru Interfax.

În plus, deputatul a declarat că nici ruşii, nici americanii nu dispun de tehnologia care să permită lovirea meteoriţilor în timp ce aceştia se apropie de Pământ. Afirmaţia a fost confirmată şi de Heiner Klinkrad, directorul Oficiului pentru supravegherea corpurilor cereşti în cadrul ESA (Agenţia Spaţială Europeană). Klinkrad explică mijloacele prin care procesul ar putea fi realizat, dar consideră că „totul este încă de domeniul SF", potrivit Deutsche Welle.

O a doua teorie afirmă că meteoritul a fost, în realitate, o armă a americanilor. Declaraţia îi aparţine liderului liberal-democratilor ruşi, Vladimir Zhirinovsky. „Vă comportaţi ca un trib primitiv. Ce meteorit? Aceia nu au fost meteoriţi, ci americanii care îşi testau o nouă armă", a declarat el.

Ipoteza cade, întrucât existenţa meteoritului a fost confirmată atât de NASA, cât şi de omologii ruşi de la Roscomos, care în trecut nu s-au sfiit să acuze SUA de atacuri asupra satelitiţilor ruşi. De data aceasta însă Roscosmos a confirmat declaraţiile americanilor.