Cele mai inteligente orașe din Europa

309

Copenhaga ocupă, pentru a doua oară consecutiv, primul loc în topul celor mai inteligente 10 orașe din Europa, alcătuit de dr. Boyd Cohen, specializat în sustenabilitate urbană.

Clasamentul cuprinde regiunile europene care se concentrează și investesc în inovarea infrastructurii, a tehnologiei și antreprenoriatului, subliniază expertul într-un articol pentru Fast CoExist.

Copenhaga a fost totodată desemnată și Capitala Verde Europeană în 2014 și își merită titlul din plin. Orașul se mândrește cu faptul că are una dintre cele mai reduse valori ale amprentei de carbon pe cap de locuitor din întreaga lume. Unul dintre motive este și faptul că aici, aproximativ 40% dintre drumurile de navetă se fac pe bicicletă. De asemenea, orașul își propune ambiţiosul obiectiv de a neutraliza complet amprenta de carbon, până în 2025.

Pe locul al doilea se află Amsterdam, un oraș în care circa 67% dintre călătorii sunt efectuate fie pe bicicletă, fie pe jos. „Amsterdam ar putea fi singurul oraș din lume care se confruntă cu mai multe probleme din cauza traficului sufocat de biciclete și pietoni decât de mașini”. Orașul a dezvoltat un parteneriat public privat, Amsterdam Smart City, care urmărește să contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor și turiștilor. Programul se concentrează pe „utilizarea orașului ca un laborator urban, pentru folosirea datelor deschise (open data) și a noilor soluţii de mobilitate”.

Podiumul este completat de Viena, care a creat de curând TINA Vienna, o instituţie publică privată care contribuie la dezvoltarea de soluţii șii strategii urbane inteligente. Dr. Cohen a analizat un document care cuprinde peste 100 de proiecte de dezvoltare inteligentă a orașului. De exemplu, unul dintre planuri este transformarea a peste 40 de hectare din zona Neu Marx Quarter, ocupate de un fost abator, într-un „cartier al inovaţiei” pentru știinţe și mass-media.

Topul este întregit, pe locurile următoare, de Barcelona, Paris, Stockholm, Londra, Hamburg, Berlin și Helsinki. Clasamentul a fost alcătuit în urma evaluării nivelului de inovaţie în ceea ce privește economia, mediul, guvernarea, calitatea vieţii, mobilitatea și populaţia.

Agenţia australiană 2thinknow, a alcătuit, de asemenea, un top al celor mai inovatoare orașe. În clasamentul Innovation Cities Europe Index 2012-2013, primul loc este ocupat de Viena. Capitala Austriei a ocupat, de asemenea, locul al treilea în clasamentul general, efectuat la nivel global, în ceea ce privește inovaţia. Locurile următoare au fost ocupate de Paris, Munchen și Londra. Copenhaga, care a ocupat primul loc în clasamentul realizat de dr. Cohen, se află pe locul al cincilea în topul orașelor europene inovatoare, urmat de Amsterdam.

Foto: stockvault.net