Consumul exagerat pune în pericol sănătatea Planetei

145

Populaţia mondială în creştere şi consumul exagerat pun în pericol sănătatea planetei, avertizează organizaţia World Wide Fund for Nature.

Populaţia mondială în creştere şi consumul exagerat pun în pericol sănătatea planetei, avertizează organizaţia World Wide Fund for Nature.

Consumul resurselor naturale a devenit nesustenabil şi pune o presiune „extraordinară” asupra biodiversităţii planetei, relatează AFP.

Raportul Living Planet a constatat că ţările cu venituri mari au, în medie, o amprentă ecologică de cinci ori mai mare decât a celor cu venituri mici. La nivel global, amprenta s-a dublat din 1966.

Amprenta ecologică este un index ce măsoară presiunea pe care omenirea o exercită asupra ecosistemelor. Ea se obţine printr-un calcul simplu: raportând suprafaţa Planetei la numărul de locuitori, rezultă o suprafaţă de teren de care este nevoie pentru a se asigura necesarul de resurse și pentru a se neutraliza deșeurile generate de consumul nostru.

În prezent „trăim de parcă avem o planetă în plus la dispoziţia noastră”, a declarat Jim Leape, directorul general al WWF International.

„Folosim cu 50% mai multe resurse decât poate produce Pământul într-un ritm sustenabil şi, dacă nu vom schimba cursul, procentul va creşte rapid. Până în 2030, nici două planete nu vor fi de ajuns”, a spus Leape.

Studiul a raportat o scădere medie de 30% în biodiversitate faţă de 1970, ridicându-se la 60% în regiunile tropicale.

Raportul vine înaintea summitului Rio +20, din iunie, al patrulea summit major asupra dezvoltării durabile, din 1972.

Preşedintele francez, François Hollande, a confirmat că va fi printre cei 100 de lideri prezenţi la summit, care vor încearca să contureze o cale spre o economie care poate echilibra creşterea economică, eradicarea sărăciei şi protecţia mediului.

WWF vrea să vadă sisteme de producţie mai eficiente, care ar reduce cererea omului de pământ, apă şi energie şi o schimbare a politicilor guvernamentale, care ar măsura succesul unei ţări dincolo de cifra PIB-ului.

Dar accentul trebuie să fie imediat pus pe scăderea drastică a amprentei ecologice în ţările cu venituri mari, cum ar fi Qatar, Kuwait, Emiratele Arabe Unite, SUA sau Danemarca, în special amprenta de carbon, spune WWF.