Creştere alarmantă a populaţiei lumii

599

„Nici măcar un al treilea război mondial sau o pandemie letală nu ar putea opri această creştere rapidă a populaţiei lumii”, este concluzia unui studiu recent privind boom-ul populaţiei din ultimii ani.

Potrivit unui studiu realizat de doi cercetători australieni, nu există nicio soluţie rapidă pentru creşterea alarmantă a populaţiei; nici măcar vreo catastrofă sau vreun eveniment apocaliptic nu ar putea opri această creştere, notează independent.co.uk. Cercetătorii precizează că, pe lângă măsurile menite să reducă fertilitatea în anumite părţi ale lumii, unde populaţia creşte mai repede decât oriunde, este nevoie şi de măsuri care să scadă consumul de resurse naturale.

Problema creşterii populaţiei este una dintre cele mai grave, deoarece pune în pericol sistemul de susţinere a Pământului, potrivit profesorului Corey Bradshaw, de la Universitatea din Adelaide, şi profesorului Barry Brook, de la Universitatea din Tasmania. „Chiar şi în urma unui eveniment apocaliptic care să se soldeze cu 2 miliarde de morţi la jumătatea secolului al XXI-lea, tot s-ar ajunge la 8,5 miliarde de oameni până în 2100”, susţin ei.

Pe lângă alte câteva scenarii, în cadrul studiului s-a luat în calcul şi posibilitatea unei măsuri de genul celei aplicate de guvernul chinez, de 1 copil/cuplu, dar tot nu s-ar rezolva problema creşterii inexorabile a populaţiei, care a debutat secolul trecut, cel puţin nu pe termen scurt. În condiţiile acestea, în anul 2100 populaţia lumii s-ar situa între 5 şi 10 miliarde de locuitori.

La ora actuală, populaţia Pământului este de 7 miliarde de persoane. Experţii preconizează o creştere de 2 miliarde până în anul 2050, adică 9 miliarde de locuitori şi 25 de miliarde în anul 2100. Aceste date au fost obţinute ţinând cont de rata de fertilitate actuală.