De ieri, Pământul a intrat în „faliment". Ce urmează?

274

Ieri, populaţia Pământului a epuizat, după doar opt luni de la începutul anului, toate resursele naturale pe care planeta le poate genera în 2013 şi a depăşit capacitatea anuală a pământului de a absorbi deşeurile, inclusiv emisiile de dioxid de carbon.

Concret, lumea a ajuns în situaţia în care consumul depăşeşte resursele naturale, agricole, copacii şi peştii pe care Terra este capabilă să le producă în decurs de un an. Apărătorii mediului susţin că oamenii au nevoie, în prezent, de echivalentul unei planete şi jumătate pentru a se întreţine, iar până la mijlocul secolului vor avea nevoie de echivalentul a două planete.

„Dacă anul trecut pe 22 august ajungeam la capacitatea de susţinere a planetei noastre, anul ăsta atingem această limită cu 2 zile mai devreme. Astfel, în loc să ne schimbăm atitudinea, apăsăm pedala de acceleraţie, a declarat Magor Csibi, directorul WWF-România.

Prima dată când Pământul a depăşit capacitatea de susţinere a fost pe 29 decembrie 1970, iar de atunci perioada în care acest faliment ecologic are loc este tot mai scurtă.

Pentru restul anului, planeta va trăi „pe datorie ecologică", în condiţiile în care rezervele de peşte şi forestiere au fost epuizate, terenurile degradate, iar dioxidul de carbon se acumulează în atmosferă, potrivit unui raport al organizaţiei WWF.