Nivelul de utilizare a energiei regenerabile creşte rapid în toată lumea

136

Energia regenerabilă ar putea deveni cea de-a doua mare sursă de energie electrică în lume, după cărbune, până în 2016, arată raportul care expune o perspectivă pe cinci ani, publicat de Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA), informează Associated Press.

În ţările în curs de dezvoltare sunt construite tot mai multe centrale eoliene, solare şi hidroelectrice pentru a combate problemele de poluare şi, în acelaşi timp, pentru a asigura cererea de energie. În plus, pe anumite pieţe, costurile pentru energia regenerabilă au scăzut sub cele pentru sursele tradiţionale de energie, precum cărbune, gaze naturale sau petrol.

Aproximativ 80% din energia regenerabilă produsă provine din hidroenergie, despre care grupurile care militează pentru protejarea mediului, dar şi unii experţi în probleme de durabilitate susţin că ar putea deteriora ecosistemele râurilor prin necesitatea construirii barajelor. Acest segment înregistrează cea mai rapidă creştere, iar în următorii cinci ani ar putea creşte cu aproximativ 40 de procente, urmând ca până în 2018 să însumeze un sfert din totalul mixului energetic global.

Energia regenerabilă eoliană, solară, geotermală sau derivată din plante ar putea creşte până în 2018 la 8% din totalul resurselor de energie din lume, o valoare dublă faţă de cea din 2011, de doar 4%.Şi utilizarea biocombustibilului ar putea înregistra o creştere, dar mai lentă, din cauza lipsei unei tehnologii care să utilizeze reziduurile plantelor sau culturi speciale pentru biocarburanţi.

Maria van der Hoeven, directorul executiv al IEA, a declarat că cel mai mare impediment în creşterea energiei regenerabile este modificarea politicilor energetice care ar putea conduce la creşterea riscului pentru investitori.