Ziua în care planeta ne-a rămas mică
La 2 august 2017, omenirea a atins un record trist. La 7 luni și 2 zile câte s-au scurs de la începutul anului, rasa noastră a reușit să epuizeze resursele pe care planeta le produce într-un an, conform calculelor ONG-ului Global Footprint Network.
Cel mai mare parc eolian offshore al lumii va alimenta peste 4,5 milioane de locuinţe
Odată cu instalarea ultimei turbine din cele 174, a fost finalizată prima fază a celui mai mare parc eolian offshore din lume, desfășurat pe 407 kilometri pătraţi în Marea Nordului, anunţă compania daneză Ørsted A/S.
Doar 12 ani pentru a salva planeta
Istoria umanităţii are o constantă – civilizaţii se nasc și mor cu o medie de viaţă de 336 de ani. De cele mai multe ori, fiecare civilizaţie este responsabilă pentru propriul colaps, chiar dacă autodistrugerea este facilitată și de factori externi. Studiind colapsul civilizaţiilor istorice, dr. Luke Kemp, cercetător în cadrul Centrului pentru Studierea Riscurilor...
Autovehiculele și cărbunii, cauza creșterii masive a nivelului de CO2
Cantitatea de carbon emisă de cele mai dezvoltate naţiuni din lume va crește în continuare până la finele anului, după o stagnare în ultimii cinci ani, a avertizat Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA).
Companiile Exxon și Shell știau din anii ’80 de efectele lor asupra mediului
Giganţii industriali și-au dat seama de costul ecologic al produselor lor cu mult înainte ca dezbaterile despre încălzirea globală să ajungă în prim-planul atenţiei publice. Rapoarte confidenţiale ale companiilor arată că schimbările climatice erau cunoscute și estimate cu acurateţe încă de acum 3-4 decenii.
Particule poluante din aer, găsite în placenta umană
Particulele poluante din aer se depun chiar și în placentă. În cadrul unui nou studiu la care au participat mame din Londra cercetătorii au observat existenţa particulelor poluante în placentele tuturor mamelor participante. În plus, oamenii de știinţă declară că este foarte posibil ca particulele să poată fi prezente și în fetuși.
Cea mai solidă banchiză arctică s-a crăpat pentru prima dată
Cea mai veche și mai groasă banchiză din Arctica a început să se crape, făcând loc apelor, la nord de Groenlanda. În mod obișnuit, apele din zona aceasta sunt mereu îngheţate, chiar și pe timpul verii.
Pe 1 august, omenirea epuizează resursele planetei pe anul 2018
Omenirea va trăi „pe credit” cinci luni, după ce la data de 1 august va epuiza resursele pe care natura le poate produce într-un an.
Creșterea consumului de carne la nivel global „va devasta mediul”
O nouă metaanaliză publicată în revista Science arată că o creștere a consumului de carne, asociată cu creșterea populaţiei la nivel gloval, dar și a venitului mediu individual, joacă un rol semnificativ în creșterea emisiilor de carbon și în reducerea biodiversităţii și ar putea avea un impact devastator asupra mediului.
Esenţiale azi, 18 iulie
CEDO: Rusia nu a depus eforturi în investigarea morţii jurnalistei Anna Politkovskaia
Recorduri absolute de temperatură săptămâna trecută
Săptămâna trecută, la nivel global, s-au înregistrat temperaturi record, ca efect al încălzirii globale. Tot săptămâna trecută, numeroase zone din emisfera nordică au avut parte de cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată.
Mașinile diesel, programate să dispară de pe piaţă
Pe fondul preocupărilor legate de calitatea aerului şi de standardele privind emisiile, experţii susţin că vânzările vehiculelor diesel ar putea scădea în 2030 până la nivelul de 5% din piaţa auto în Uniunea Europeană.
Unde se duce tot gunoiul electronic?!
Te-ai întrebat vreodată unde se duc bateriile după ce „mor”? Probabil știi că nu este recomandat să fie aruncate decât în spaţii special amenajate. Dar care este totuși destinaţia finală? Una mult vânată pentru excursii exotice: Thailanda.
Zero waste – o practică remarcabilă pentru salvarea planetei
De la mărturii individuale inspiratoare la experimente colective soldate cu un succes de necontestat în orașe precum San Francisco, practica Zero Waste ne arată cât de simplu ar fi să recâștigăm mediul sănătos, relaxant și idilic pe care astăzi mai degrabă îl evocăm nostalgic.
„Dacă o cale e mai bună decât alta, atunci fii sigur că...
China nu mai preia deșeurile din plastic
Timp de 28 de ani, China a fost cel mai mare importator și reciclator de deșeuri de plastic, metal și hârtie din lume. Însă, începând cu anul acesta China și-a închis porţile pentru deșeurile din plastic, forţând ţările industrializate să recicleze mai mult din deșeurile proprii.
Un pui de balenă a murit din cauza pungilor de plastic
Un pui de balenă a murit, în pofida eforturilor autorităţilor de mediu de a-l salva, după ce a înghiţit 80 de pungi de plastic.
Comisia Europeană propune interzicerea materialelor de unică folosinţă
scopul de a reduce cantitatea de deșeuri și de a contribui la protejarea vieţii marine, Comisia Europeană a propus, pe 28 mai, interzicerea produselor din plastic de unică folosinţă. Pentru a intra în vigoare, proiectul va trebui aprobat de toate cele 28 de state membre şi de Parlamentul European.
Crede sau nu administratorul NASA în încălzirea globală?
Jim Bridenstine, noul administrator NASA, propus de președintele Donald Trump, și-a schimbat tonul cu privire la schimbările climatice și a admis faptul că fiinţele umane contribuie semnificativ la încălzirea planetei.