Papa Benedict al XVI-lea ar putea vizita România anul viitor

15

Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, i-a reiterat Papei Benedict al XVI-lea invitaţia de a vizita România, informează Agerpres. „E un proiect diplomatic la care lucrăm. Sperăm să îl putem realiza, dacă nu anul acesta, în 2011,” a declarat ministrul Baconschi.

Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a reiterat Papei Benedict al XVI-lea invitaţia de a vizita România, informează Agerpres. Diplomatul român a declarat că invitaţia adresată de președintele României, Traian Băsescu, a fost deja trimisă Papei Benedict al XVI-lea și ar mai fi nevoie de încă una din partea Preafericitului Patriarh Daniel, potrivit Radio România Actualităţi. „E un proiect diplomatic la care lucrăm. Sperăm să îl putem realiza, dacă nu anul acesta, în 2011,” a declarat ministrul Baconschi.

Aflat în vizită la Vatican, șeful diplomaţiei române a fost primit în audienţă de către Papa Benedict, care a evocat relaţiile foarte bune pe care Sfântul Scaun le are cu România. Ministrul român s-a întâlnit și cu șeful diplomaţiei pontificale, monseniorul Dominique Mamberti, care i-a mulţumit pentru rolul decisiv pe care Baconschi, la data ceea ambasadorul României la Vatican, l-a jucat în organizarea vizitei papale în România, în 1999. Cei doi au discutat despre colaborarea la nivelul instituţiilor europene și internaţionale pentru promovarea libertăţii religioase și a dreptului de practicare a credinţei, precum și pentru susţinerea rădăcinilor creștine ale Europei.

Baconschi i-a mulţumit lui Mamberti pentru sprijinul pe care Biserica Catolică l-a acordat parohiilor românești din Europa de vest și a evidenţiat faptul că recunoașterea cultului ortodox în Italia este un element benefic pentru întărirea relaţiei între cele două culte.

Dialogul ecumenic și sprijinirea rădăcinilor creștine ale continentului au fost teme predilecte și în cadrul discuţiei pe care arhiepiscopul romano-catolic de București, Ioan Robu, a avut-o cu Papa Benedict al XVI-lea, în timpul unei audienţe la Vatican, în februarie 2010. În acea ocazie, arhiepiscopul l-a invitat pe Suveranul Pontif să vină în pelerinaj în România, pentru „a întări mărturia pe care credincioșii greco-catolici și romano-catolici o aduc în această ţară și pentru a întâlni întregul popor român."

Ultima vizită papală în România a avut loc în 1999 și a marcat prima vizită a unui papă într-o ţară majoritar ortodoxă.