Cedrii din Liban mor din cauza încălzirii globale

2921

Cedrii antici din Liban au supravieţuit numeroaselor orori care s-au petrecut de-a lungul timpului. Au supravieţuit vechilor imperii și au supravieţuit războaielor moderne. Acum a venit rândul încălzirii globale, o ameninţare care ar putea elimina pădurile de cedri până la finalul secolului.

Faima cedrilor din Liban este internaţională. Astăzi ei cresc doar pe Muntele Libanului și sunt mândria ţării, motiv pentru care și apar pe steagul naţional. Cedrul poate crește până la înălţimi de circa 40 de metri, iar diametrul exemplarelor bătrâne atinge şi chiar poate depăşi 2,5 metri. Cedrii mai sunt numiţi și „copacii lui Dumnezeu”, fiindcă sunt copacii cei mai pomeniţi în Biblie, apărând chiar și în formula unor binecuvântări: „Cel neprihănit să înflorească ca un palmier şi să crească ca şi un cedru din Liban” (Psalmul 92:12).

Măreţia cedrilor din Liban a fost apreciată de-a lungul timpului în multiple forme artistice, cum ar fi și Epopeea lui Ghilgameș, iar proprietăţile lemnului au fost apreciate de multiple civilizaţii antice, care l-au folosit la diverse construcţii civile și religioase, printre care și Templul din Ierusalim, dar şi palatele regilor biblici David şi Solomon, după cum scrie în Biblie. Lemnul este în același timp foarte rezistent la putregai și insecte, dar și elastic. Are o culoare aurie și nu are noduri, ceea ce îl face ușor și eficient de folosit.

Astăzi, pădurile de cedri sunt restrânse la doar câteva rezervaţii din trei provincii din Liban, în special din cauza despăduririlor excesive care s-au făcut în timp. Măsurile luate de autorităţi încă de la finalul secolului XIX, atât de protecţie, cât și de replantare, par să funcţioneze, teritoriul cedrilor fiind în expansiune, conform descoperă.ro. Însă mai este un pericol și mai mare care ar putea decima populaţia de cedri până la finele acestui secol. Cedrii cresc și se regenerează într-un mediu bine echilibrat, umed și cu temperaturi joase, dar potrivite, cu o medie de 5 grade Celsius iarna.

Clima însă se schimbă, temperaturile cresc, iar umiditatea scade. Ceea ce înseamnă că pădurea de cedri trebuie să migreze spre altitudini și mai mari, unde spaţiul este tot mai restrâns și unde nu se știe dacă vor putea migra și speciile care trăiau în pădurile de cedri, ceea ce pune în și mai mare pericol întregul ecosistem.

Încălzirea climei este o realitate aici. Avem mai puţine precipitaţii, temperaturi mai mari, dar și extreme, atât reci, cât și calde”, explică Nizar Hani, șeful celei mai mari rezervaţii de cedri. Pădurile de cedri din Liban au intrat pe lista UNESCO a siturilor protejate acum 20 de ani, iar în prezent ocupă primul loc pe lista siturilor vulnerabile la schimbările climatice, scrie NYTimes.