Cercetătorii au creat pudra care absoarbe emisiile de CO2 înainte ca să ajungă în atmosferă

141

Ideea decuplării activităţii economice de emisiile de dioxid de carbon pare să prindă contur după ce o echipă de cercetători de la Universitatea Waterloo din Ontario, Canada, a creat o pulbere de două ori mai eficientă decât metodele convenţionale, care poate capta dioxidul de carbon provenit de la termocentrale și uzine alimentate cu combustibili fosili.

Emisiile de CO2 au un rol major în încălzirea globală, reprezentând 80% din toate emisiile de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană. Potrivit datelor livrate în 2018 de Oficiul European de Statistică, emisiile de dioxid de carbon rezultate din arderea combustibililor fosili au crescut în 2017 cu 1,8% faţă de anul precedent.

În anul 2017, emisiile de CO2 au crescut în cele mai multe dintre statele membre UE, cea mai semnificativă creștere înregistrând-o Malta (12,8%), urmată de Estonia (11,3%), Bulgaria (8,3%), Spania (7,4%), Portugalia (7,3%), Ungaria (6,9%) şi România (6,8%).

Deși activitatea economică actuală ameninţă să crească temperatura globală peste limita convenită în Acordul de la Paris, guvernele aprobă noi proiecte de utilizare a combustibililor fosili, convinse de argumentele industriei petroliere și a gazelor naturale.

„Trebuie să găsim moduri de a gestiona tot dioxidul de carbon produs din arderea combustibililor fosili”, afirmă profesorul Zhongwei Chen, care a inventat în laborator pudra care să absoarbă dioxidul de carbon și care ar putea avea și alte utilizări, între care filtrarea apei și stocarea energiei.

Pudra este formată din sfere de carbon cu pori ce au diametrul mai mic de o milionime de metru, iar atunci când moleculele de CO2 ajung în contact cu suprafaţa de carbon se lipesc de aceasta, printr-un proces de adsorbţie, ideal pentru captarea dioxidului de carbon.

„Porozitatea acestui material este extrem de ridicată. Și, datorită dimensiunii lor, acești pori pot capta dioxidul de carbon într-un mod foarte eficient. Performanţa este aproape dublă”, a declarat profesorul Chen.

Cercetătorii de la Universitatea din Waterloo au colaborat cu mai multe universităţi din China pentru a crește capacitatea de adsorbţie și pentru a dezvolta o tehnică de extragere a pudrei de carbon negru rezultate de la emisiile termocentralelor și fabricilor folosind sare și căldură în acest proces.

După saturarea pudrei cu CO2, aceasta poate fi transportată și îngropată în formaţiuni geologice subterane, așa încât dioxidul de carbon să nu poată fi eliberat în atmosferă.