Studiu: Un sistem imunitar sănătos ne-ar putea prelungi tinereţea

417

Un corp mai sănătos și mai tânăr în comparaţie cu vârsta biologică ar putea deveni mai mult decât un vis, iar sistemul imunitar ar putea juca un rol major în acest proces, potrivit unui studiu publicat recent în Nature Communications.

Cercetătorii de la Institutul de știinţă Weizmann au investigat modul în care sistemul imunitar intervine în îndepărtarea celulelor senescente. Aceste celule, care nu sunt complet moarte, dar au suportat leziuni ireversibile sau pierderea funcţiei, joacă un rol important în procesul de îmbătrânire, din cauza inflamaţiilor pe care le produc în organism.

Deși celulele senescente se elimină în mod natural, prin anumite procese care permit regenerarea ţesuturilor, vârsta înaintată compromite eficienţa acestor procese, cauzând acumularea celulelor îmbătrânite.

Sistemul imunitar intervine în eliminarea celulelor senescente, urmând căi diferite pentru stări patologice diferite. De exemplu, celulele senescente hepatice fibroase sunt eliminate de celulele natural killer, iar hepatocitele premaligne sunt eliminate de sistemul imunitar adaptativ.

Cercetătorii de la Institutul de Știinţă Weizmann au folosit în studiul lor șoareci care nu aveau o genă cu rol crucial în această activitate a sistemului imunitar. La vârsta de 2 ani (care reprezintă vârsta bătrâneţii pentru aceste rozătoare), șoarecii cărora le lipsea gena pentru îndepărtarea celulelor senescente au suferit de inflamaţie cronică și de diminuarea diferitelor funcţii ale organismului, au arătat mai în vârstă și au murit mai devreme decât omologii lor cu un sistem imunitar sănătos.

Într-o etapă ulterioară a studiului, a fost testat un medicament care inhibă funcţia unor proteine care favorizează păstrarea celulelor senescente în organism. Medicamentul a fost administrat atât șoarecilor cu disfuncţii ale sistemului imunitar, cât și celor care sufereau de îmbătrânire prematură din cauza unor erori genetice.

Rezultatul a fost unul excepţional: șoarecii au prezentat mai puţine celule senescente, mai puţine inflamaţii, ţesuturile lor arătând mai asemănător cu cele ale șoarecilor tineri. De asemenea, șoarecii care au fost trataţi cu acest medicament s-au dovedit mai activi și au avut o viaţă mai lungă decât media.

Studiul se vrea a fi un prim pas într-o investigaţie mai amplă, care să detecteze noi căi de a ajuta corpul să-și elimine celulele senescente, dar și care să determine sistemul imunitar să fie mai activ în acest proces.