China, sursa emisiilor de gaze care distrug stratul de ozon

65

În urmă cu câteva, Agenţia de Investigare a Mediului (AIM) a anunţat că a depistat în zona Asiei de Est o sursă de emisie persistentă de clorofluorocarburi (CFC-uri), chimicale care distrug stratul de ozon și care au fost interzise din 1987. Se pare că mai multe companii din China care produc spume poliuretanice ar fi de vină.

În urmă cu câteva luni, Agenţia de Investigare a Mediului (AIM) a anunţat că a depistat în zona Asiei de Est o sursă de emisie persistentă de clorofluorocarburi (CFC-uri), chimicale care distrug stratul de ozon și care au fost interzise din 1987. Se pare că mai multe companii din China care produc spume poliuretanice ar fi de vină.

Una dintre substanţele cele mai nocive pentru stratul de ozon este CFC-11, triclofluormetan, care pentru mult timp a fost folosit la frigidere și aerosoli. De la interzicerea acestuia, concentraţiile în atmosferă au scăzut până la 15%, însă în ultimii ani cercetătorii au observat o creștere semnificativă inexplicabilă.

„Este cea mai surprinzătoare observaţie pe care am făcut-o în 27 de ani”, a precizat Stephen Montzka, autorul principal al studiului. „Emisiile de astăzi sunt aproape la acelaşi nivel cu cele de acum 20 de ani.”

Refacerea stratului de ozon ar fi una dintre victoriile majore ale lumii moderne, care ar arăta că, atunci când există voinţă, se pot face înţelegeri la nivel internaţional de tipul celor necesare și pentru reducerea fenomenului încălzirii globale.

Însă ceea ce au găsit cercetătorii în China a fost o surpriză totală. „Nu ne-a venit să credem că 21 de companii, dintre care 18 din China, au confirmat că folosesc CFC-11, admiţând în același timp că este ilegal și fiind foarte relaxate în privinţa aceasta,” a declarat unul dintre investigatori. Mai mult, acele companii pretind că toată lumea din acel sector industrial folosește CFC-11. Conform calculelor AIM, aceasta ar fi singura explicaţie pentru creșterea observată a emisiilor, ceea ce înseamnă că în realitate aproximativ 3.500 de companii folosesc în prezent produsele chimice interzise.

Dovezile strânse de investigatori au fost trimise mai departe guvernului chinez, care deja a trimis inspectori să culeagă probe, dar și oficialilor de la Protocolul de la Montreal, acordul semnat la nivel internaţional pentru a opri producţia și folosirea CFC-urilor. Un grup de oficiali se va reuni mâine la Viena pentru a discuta ce măsuri ar trebui luate.

Blazarea companiilor prinse că folosesc CFC-11 este cu atât mai uimitoare cu cât guvernul central s-a dovedit extrem de ferm pe frontul luptei împotriva poluării, dând amenzi în valoare de 65 de milioane de euro și trimiţând mai mulţi funcţionari publici la pușcărie, după ce inspectorii de mediu au constatat că aceștia au efectuat rectificări superficiale sau chiar frauduloase”, în urma unui audit de mediu realizat la nivel naţional anul trecut, care a constatat mai multe nereguli ce trebuiau rezolvate până în luna mai a acestui an.