Consumul de zahăr nu este doar un inamic al siluetei, ci un inamic al întregului organism. Pentru unele persoane, un consum rar sau moderat nici măcar nu este o opţiune, pentru că au un fond adictiv prea puternic, ceea ce înseamnă că un biscuite mâncat se transformă într-o cutie de biscuiţi mâncată. Nutriţioniștii au câteva ponturi care ar trebui să ajute în lupta cu această tentaţie.

1. Identifică ce anume te face să vrei să mănânci dulce. Mulţi dintre noi mănâncă alimente procesate, care conţin mult zahăr, în mod compulsiv, atunci când suntem stresaţi, deși am pornit cu intenţia de a ne opune acestui obicei. Ceva ne-a deturnat pe drum. Să fie dulciurile de la birou? Dulciurile de acasă pe care le mănâncă alţi membri ai familiei? Te abţii toată ziua, dar cedezi seara sau noaptea? Ieși des în oraș cu prietenii? Identificarea acestor lucruri este primul pas în a găsi apoi strategii potrivite pentru a evita capcanele.

2. Redu alimentele procesate din alimentaţie. Este cea mai simplă metodă de a reduce cantitatea totală de zahăr pe care o ingerăm zilnic, întrucât majoritatea lucrurilor pe care le cumpărăm de la supermarket conţin zahăr. Trebuie să încercăm, pe cât posibil, să cumpărăm ingredientele primare și să ne gătim singuri acasă.

3. Spune „da” alimentelor integrale și fibrelor. Vinovaţi mai puţin evidenţi pentru silueta noastră nu tocmai în norme sunt alimentele care în organism se transformă rapid în zahăr, cum ar fi carbohidraţii simpli sau rafinaţi, de ex. pâine albă, paste albe, orez alb. Trecerea la variantele integrale ne va ajuta să ţinem glicemia sub control și să îmbunătăţim nivelul energetic. În același timp, o dietă bogată în fibre din vegetale și cereale nerafinate poate reduce apetitul pentru zahăr.

4. Ai grijă la băuturi și înlocuitori. Alcoolul și băuturile carbogazoase sunt poate primele care ar trebui să dispară din alimentaţie pentru reducerea substanţială a cantităţii de zahăr ingerate zilnic. De asemenea, dacă ai renunţat la zahăr în favoarea unor opţiuni mai sănătoase, cum ar fi mierea, siropul de arţar, zahărul de cocos sau altele, nu uita totuși că, deși beneficiile nutritive sunt mai mari, efectul asupra glucozei din sânge este același, deci este în continuare important să fie folosite conștient.

În ultimul rând, nu uita că regimurile extreme sunt moartea încercării de a-ţi atinge ţinta pe termen lung. Pentru o persoană care de ani de zile a trăit într-un ciclu yo-yo, de slăbit-îngrășat, slăbit-îngrășat, succesul ţine de un singur lucru – răbdare –, în timp ce organismul obișnuit să se întoarcă la același tipar după un scurt regim trebuie să se pregătească pentru schimbări pe termen lung, la care va opune rezistenţă.