Poluarea din aer, inclusă de OMS în categoria factorilor cancerigeni

541

Agenţia Internaţională pentru Cercetări asupra Cancerului (IARC), o organizaţie din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a anunţat joi că a inclus poluarea din aer în categoria factorilor cancerigeni.

În urma analizei datelor, experţii au constatat că există suficiente dovezi pentru a face legătură între nivelul crescut de poluare şi cancer pulmonar. „Ei au notat, de asemenea, o asociere pozitivă cu un risc ridicat de cancer al vezicii urinare", precizează IARC într-un comunicat.

Autorii raportului spun că ţările europene au redus în mod semnificativ emisiile poluante, inclusiv cele de dioxid de sulf, plumb şi monoxid de carbon, însă poluarea reprezintă în continuare un pericol pentru sănătatea oamenilor, notează BBC.

Raportul EEA susţine că 96% din populaţia urbană a Europei a fost expusă la concentraţii de particule nocive. Mai mult, 98% din populaţie a fost supusă unor concentraţii de ozon de la nivelul solului aflată peste nivelurile recomandate.

Din cauza poluării, şi accesul în Capela Sixtină va fi limitat, dacă noul sistem de purificare a aerului se va dovedi eficient. S-a constatat că umiditatea şi nivelul ridicat de dioxid de carbon au dus la deteriorarea frescelor lui Michelangelo.

Sursa: Mediafax